CES Asia 2017 değerlendirmesi

CES Asia 2017 değerlendirmesi

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’i düzenleyen ve CTA bu sene etkinliğin Asya ayağı olan CES Asia’yı üçüncü kez düzenledi. Yerinden takip ettiğimiz fuarı sizler için analiz ettik.

ABD merkezli Tüketici Teknolojileri Birliği (Consumer Technology Association – CTA) her yıl Ocak ayının ilk haftası Las Vegas’ta dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği olan CES’i düzenleyerek 3.800’den fazla teknoloji firmasını 170 binden fazla sektör temsilcisi ve binlerce medya mensubu ile bir araya getiriyor. 

Tüm dünyada fuarların giderek küçülmesine rağmen CES her sene büyümeye devam ederken, yükselen rakamları ile ilgileri üstüne toplamaya devam ediyor. Öte yandan son yıllarda tüketici elektroniği çözümleri alanında giderek ön plana çıkan Asya ülkeleri ve Çin’in bu ülkeler arasında oynadığı rolde giderek büyüyor.

CTA Asya’daki gelişmeleri göz önüne alarak 2015 yılından bu yana her yıl Mayıs veya Haziran ayında CES’in Asya ayağı olarak CES Asia fuarını Çin’in Şanghay kentinde düzenliyor. İlk olarak 2015 yılında düzenlenen CES Asia’nın geçen sene gerçekleşen CES Asia 2016’ya Karar olarak katılmıştık. CES ile kıyaslandığında oldukça küçük rakamlarla karşımıza çıkan CES Asia’ya 2016 yılında 23 ülkeden 375’in üstünde teknoloji firması katılmış ve fuar yaklaşık 32 bin metrekarelik alan üstüne kurulmuştu. 30 binden fazla ziyaretçi ve binden fazla medya mensubunun ziyaret ettiği CES Asia 2016 ilk yılına nazaran yaklaşık iki kat büyüme kaydederek karşımıza çıkmıştı.

CES Asia 2017

Bu sene üçüncü kez katılma şansı bulduğumuz CES Asia 2017 yeni rakamları ile karşımıza çıktı. Bu sene katılımcı firma sayısını 450’ye yükselten etkinlik yine 30 binden fazla ziyaretçi ve 1.100’den fazla medya mensubunu ağırladı. Yaklaşık alanını 40 bin metrekare üstüne çıkartan fuarın bir önceki seneye göre büyüme kaydettiğini söylemek mümkün ancak bu sadece rakamlar ile sınırlı. aşağıda değerlendirme videomuzu ve fuar alanında kaydettiğimiz ilginizi çekebilecek diğer video ve başlıkları bulabilirsiniz.

Düzeltme: Videoda fuarın ikinci yılı olduğunu ifade ediyorum ancak üçüncü kez düzenlendi.

Büyük Markaların İlgisi Gerekiyor

Çin’de gerçekleşen etkinlikte bu sene bir önceki seneye göre büyük markaların ilgisi sanki biraz daha azalmış görünüyordu. Özellikle Çin merkezli Lenovo, Xiaomi, ZTE gibi firmaların aktif şekilde yer almadığı fuarı kurtaran tek marka, ülkemizde de aktif şekilde cep telefonları ile oldukça popüler hale gelen, 4.5G altyapısında ve kurumsal projelerde önemli rol oynayan Huawei oldu.

Huawei fuar esnasında Mayıs ayının son haftası duyurusunu yaptığı yeni nesil dizüstü ve tablet modellerini ilk elden ziyaretçiler ile buluşturdu.

Otomotiv Öne Çıkıyor

CES etkinliğinde her geçen sene daha çok otomobil görüyoruz ve otomobillere ayrılan alanlar da giderek artıyor. CES Asia’nın bir salonunu otomotiv sektörü kapatmıştı. BMW, Mercedes, Hyundai, VW gibi markaların konsept araçları ile yer aldığı fuarda gelecekte bizleri bekleyen konsept otomobiller dikkat çekiyordu.

Fuarda, Çin merkezli Baidu firmasının geliştirdiği otonom araç teknolojisine yönelik sunumu da dikkat çeken noktalar arasındaydı.

 

Robotlar ve Dronelar

Son yıllarda bu tarz etkinliklerde en çok öne çıkan başlıklardan ikisi ise robot ve drone teknolojileri. ÇES Asia’da da bu alanlar eksik kalmamıştı. Özellikle su altında gidebilen, dikey iniş kalkış yaptıktan sonra uçak moduna geçerek hızla yol alabilen farklı drone modelleri ilgi çekerken iş, ev ve eğitim amaçlı farklı robotlar ise ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başardı.

İlginç Çözümler

Fuarın ilgi çeken alanları arasında görmeye çok alışık olmadığımız bazı teknolojiler yer alıyordu. Bunlardna birisi sadece el hareketlerimiz ile kontrol edebildiğimiz ışık sistemi olarak karşımıza çıktı.

Bir diğer ilgi çekici çözüm ise sahibini takip eden akıllı bavul oldu.

Girişimler

CES’de yer alan Eureka Park’ın bir benzeri CES Asia çatısı altında Startup Park olarak yer alıyor. Sadece yeni girişimlerin ve orijinal fikirlerin yer aldığı Startup Park içinde CES’de onlarca girişimi ile özel bir alana sahip olarak gövde gösterisi yapan Fransa’nın benzer şekilde yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Bu noktada Eureka Park’a katılan girişimlerin bu güne kadar toplamda bir milyar doların üstünde yatırım almış olmasını göz ardı etmemek gerekiyor. Benzer bir potansiyel de CES Asia içindeki Startup Park’ta yer alan firmalar için gayet ihtimal dahilinde.

İş Fırsatları

CES Asia 2017 biz gazeteci gözüyle geçen yıla göre rakamsal olarak büyümüş olsa da aktiflik anlamında sanki biraz daha sönük geçti. Buna rağmen Çin gibi bir üretim devinin kalbinde yer alması, fuara katılan şirketlerin ağırlıklı olarak Çin menşeili olması; Çin ile işbirliği geliştirmek isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Beklentimiz gelecek yıldan itibaren CTA tarafından CES Asia’da daha büyük Çinli markaların katılmaya ikna edilmesi ve burada bu markaların önemli ürünlerini tanıtacakları etkinlik gerçekleştirmeleri. Eğer bu adımlar atılırsa CES Asia tüm beklentilerin ötesinde daha hızlı büyümeye devam edecektir. Aksi takdirde tüm dünyadaki diğer fuarlarda olduğu gibi CES Asia’nın da küçülmesi kaçınılmaz olabilir. Buradaki gelişmeyi bize zaman gösterecek.

Videolar ile alakalı not: Bu haberde gördüğünüz videolardan (değerlendirme videosu hariç) tümü Samsung Galaxy A7 akıllı telefon ön ve arka kamerası ile kaydedildi. Bazı videolar Adobe Premiere uygulaması ile montajlanırken bazıları çekildiği gibi YouTube kanalımıza yüklendi. Videoların hangilerinin işlemden geçirildiğini YouTube sayfalarındaki açıklamalarda bulabilirsiniz. Samsung Galaxy A7 akıllı telefon için daha detaylı bir değerlendirme haberini de yakında yayınlayacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN