Dünya Facebook’un hesabını kesti

Dünya Facebook’un hesabını kesti

Yeni yapılan bir araştırma, dünya genelinde insanların yüzde 42’sinin, geçen yıl en az bir sosyal medya hesabını kapattığını ortaya koydu. Sosyal medya kullanıcılarının en büyük endişesinin yalan haberler ve Facebook skandalı olduğu belirlendi.

ABD merkezli Edelman araştırma şirketi, sosyal medya kullanım alışkanlıklarına ilişkin çalışmasını yayımladı. Dokuz ülkede dokuz bin kişiyle yapılan ankete katılanların yüzde 42’si, son bir yıl içinde en az bir sosyal medya hesaplarını kapattıklarını söyledi. Katılımcıların sosyal medyaya ilişkin en büyük endişelerinin, kullanıcı verilerinin ticari amaçla kullanılması ve yalan haberler olduğu belirtildi.

Ankete katılanların yüzde 70’i, yalan haber dolaşımının engellenmesi için kurallar konulması gerektiği görüşünde olduklarını ifade etti. Şirketlerin, kullanıcıların kişisel bilgilerini daha iyi koruması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 71 olurken, yüzde 39 oranında ise bilgilerin satılmasının yasaklanması görüşü öne çıktı. Pek çok sosyal medya platformu, kullanıcıların bilgilerini üçüncü taraflara satıyor. Bu bilgiler, kişilere ilgi duyabilecekleri ürünlerin reklamlarının gösterilmesinde kullanılıyor. Yani bir anlamda, internette bedava kullanılan hizmetlerin karşılığı, bize ait verilerin şirketlere satılması oluyor. Edelman anketine katılanların yüzde 49’u ise ‘daha iyi kişiselleştirilmiş reklamlar’ için kişisel bilgilerinin şirketlerin eline geçmesine karşı.

Şirketin sahibi Richard Edelman, Amerikan CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, dünyanın her yanından insanların ortak görüşünün, sosyal medyaya olan güvenlerinin azalması olduğunu söyledi. Facebook’ta geçen aylarda ortaya çıkan veri skandalının, insanların sosyal medyaya güvenini büyük ölçüde azalttığını belirten Edelman, “İnsanların en büyük endişeleri, yalan haberlerle birlikte kişisel verilerinin kullanılması” dedi. Cambridge Analytica adlı bir şirketin, Facebook’un veri politikasındaki bir açığı kullanarak milyonlarca kişnin bilgilerini ele geçirdiği ve bu bilgileri 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump için kullandığı ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN