Efsaneden 'korku' ikonuna: Google

Efsaneden 'korku' ikonuna: Google

Yirminci kuruluş yılını kutlayan Google, sınırsız bilgiye ulaştıran yenilikçi bir girişimden, gücü karşısında devletlerin bile tedirgin olduğu devasa bir yapıya dönüştü.

KARAR/ALMANYA

Google’ın kurucusu iki üniversite öğrencisi Larry Page ve Serge Brin’in hayatını Ağustos 1998’de Alman yatırımcı Andy Bechtolsheim değiştirdi. Page ve Brin iki yıldır üzerinde çalıştıkları Google projesini görüşmeye zor ikna ettikleri Bechtolsheim’a coşkuyla anlatmalarının üzerinden 10 dakika geçmeden Alman yatırımcı sözlerini kesti ve kendilerine 100 bin dolarlık bir çek imzaladı. Bechtolsheim bu hızlı kararını açıklarken, "Bütün zamanların en iyi fikriydi" diyecekti. Çekin üzerinde ise Google yazıyordu. Bu tarihten sonra Google’ın önlenemez yükselişi başladı.

Bugün Google dünyadaki arama motoru pazarının yüzde 80’ine hakim. Google’ın dahil olduğu Alphabetin değeri 800 milyar dolar. Google her gün 5.5 milyar arama sorusuna cevap veriyor. Google her bilgiye her zaman ve her yerde ulaşılabilecek bir dünya yarattı. İnsanlar en basit sorulardan en mahrem konulara kadar çekinmeden her türlü soruyu Google’a soruyor. Bu elbette Google için paha biçilmez bir güven hazinesi.

KURULUŞ EFSANELERİ

Google aslında Page ve Brin'in üniversite için hazırladığı bir projeydi. Bu proje için gerekli olan serverleri üniversitede ortak kullanılan bir büroda lego parçalarının üzerine yerleştirdiler. Efsane şayet doğruysa Üniversitenin elektrik hattından kaçak elektrik de aldılar. Bu projenin masraflarını karşılayamaz hale gelince satmaya karar verdiler. Teklif edilenler arasında dönemin ünlü arama motoru Astavista ve Excite vardı. İkisi de bu teklifi reddeti. Andy Bechtolsheim gelene kadar çok sayıda yatırımcı da iki gence hayır dedi.

BİR ANDA DEV OLDU

Bu yatırımdan sonra Silicon Valisi hayali başladı. Hikaye yine bir garajda başladı. Kuruluşundan bir sene sonra 1999 yılında Google pazarın öncüsü olmuştu. Google almayı reddeden arama motorları artık paniğe kapılmış hatta Yahoo Google’e karşı televizyonlarda reklam vermeye bile başlamıştı ama artık çok geçti. Google bu yıllarda paraya ilgi duymayan, bilgi hizmeti veren alışılmışın dışında uçuk imajlı olan bir internet girişim olarak algılanıyordu.

GOOGLE PARAYLA TANIŞIYOR

İki genç Silikon Vadisi’ndeki teamüller gereği şirkete bir genel müdür tayin ettiler. Yeni şef Erich Schmidt yüz milyonlarca kullanıcı olduğu halde kazancı olmayan Google’ı bir para makinasına dünüştürecek müthiş fikri geliştirdi. Reklam müşterileri için önemli arama kelimelerini açık arttırma ile satışa sundu. En yüksek parayı veren müşteri, arama sonuçlarının üstündeki alanda kendi firmasını gösterebilecekti. Bu reklamlar sadece ilgili kelimeleri arayan kişilerin sayfasında görünüyordu. Bu da hizmeti klasik reklamlardan daha farklı ve yaratıcı kılıyordu.

Reklam müşterilerinin direk arzulanan müşteri kitlesini ulaştığı bu yöntem Google’ın gelirlerin tahmin edilenin çok üzerinde arttırdı. Page ve Brin buradan kazandıkların paraları Google’ı dünya devi yapacak alanlara yatırdı. Resim arama motoru, map, cep telefonları için bir işletim sistemi, yeni bir internetbrowser’ı ve e-mail hizmeti. Reklamlar tarafından finanse edilen bu hizmetlerin hepsi ücretsizdi. Bu açılımlar Google’ı bugün dahi rakipsiz kılan önemli adımlardı.

HEM NEFRET HEM HAYRANLIK OBJESİ

Google’ın tam olarak ne olduğunu bugün tanımlamak mümkün değil. Bazıları için para basan bir reklam makinası, bazılar için yapay zeka ile daha da gelişecek tarihin en heyacan verici en yenilikçe girişimi. Bazıları ise bilgiyi hiç kimsenin beceremeyeceği kadar toplayan ve sahip olan kontrol edilmez bir kurum...

Google’ın imajının ilk yıllara oranla temiz olmadığı ortada. Büyüklüğü, gücü ve karı Google’ın ilk yıllardaki bilgi kaynağı ve demokrasi havarisi imajını yok etmiş durumda. Google insanlara sınırsızı bilgi sağlayan demokratik platform imajını çoktan kaybetti. Çin pazarına girmek için bu zamana kadar savunduğu tüm ilkelerden taviz veremeye hazır. Artan gücü Batı'yı da tehdit ediyor. Kartel daireleri ve özellikle Avrupalı politikacılar, bu devasa yapının parçalanmasını açıkça talep ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN