Facebook, Analytica mağdurlarını bilgilendirmeye başladı

Facebook, Analytica mağdurlarını bilgilendirmeye başladı

Facebook birlikte çalıştığı Cambridge Analytica isimli kurum tarafından verileri izinsiz olarak kullanılan kişileri bugünden itibaren bilgilendireceğini açıkladı.

KARAR/FRANKFURT

Facebook veri skandalı mağduru yaklaşık 87 milyon kişiyi bilgilendirecek. This is Your Digital Life isimli uygulama üzerinden yapılan anketle hakklarında bilgi toplanan kişiler ve bu kişilerin arkadaşlarının verileri Cambridge Analytica isimli kuruma, ilgili kişilerin izni olmadan verilmişti. Tam olarak kaç kişinin verilerinin bu yolla suistimal edildiği hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Facebook pazartesi gününden itibaren veri skandalına maruz kalan kişilere, haber akışının takip edildiği Newsweed üzerinden bilgilendirecek.

BÜTÜN ÜYELERE VERİ HATIRLATMASI

Facebook, Cambridge Analytica mağdurlarından başka, bütün üyelerini kapsayan bir bilgilendirme çalışması daha yapacak. Tüm Facebook üyelerine gönderilecek bir link aracılığı ile hangi uygulamaları Facebook üzerinden kullandıkları ve hangi bilgileri verdikleri hatırlatılacak. Facebook kullanıcıları böylece söz konusu bilgilerin kullanılıp kullanılmaması yönünde karar verecek. Ancak Facebook üzerinden kullanılan uygulamaların hemen hepsi, ‘ne kadar çok bilgi verirsen o kadar geniş kullanım hakkına sahipsin’’ mantığı ile işliyor.

VERİLERİN KONTROLÜ MÜMKÜN

Bir çok Facebook kullanıcısı hangi uygulamayı kullandığını ve bu uygulamalara hangi bilgileri verdiğini tam olarak bilmiyor. Zaman içinde verilmiş olan onaylar da unutuluyor. Hangi uygulamanın ne tür bilgiler aldığı ve bu bilgilerin onaylanması Facebook üzerinden her zaman yapılabiliyor. Facebook sayfasında bulunan ayarlar üzerinden APP ve İnternet sayfaları kısmına gidildiğinde hangi uygulamaların kullanıldığı görülebiliyor. Bu uygulamalara girerek verilmek istenmeyen bilgilerin engellenmesi mümkün.

İKİ FİRMA İLE İŞİBİRLİĞİ SONLANDIRILDI

Facebook, öte yandan veri skandalı ile ilgili olarak iki firma ile daha çalışmasını sonlandırdı. Bu firmalara rasında AggregatelQ isimli veri analiz firması da bulunuyor Brexit taraftarları AggregatelQ firmasına milyonlarca sterlin yatırım yaptı. Bu firmanın ayrıca Cambridge Analytica isimli şirketle ilişkileri olduğu iddia ediliyor. Facebook tarafından işbirliği sonlandırılan ikinci firma ise Cube You. CNBC televizyonun yaptığı bir habere göre Cube You online anketle elde ettiği kullanıcı verilerini pazarlama firmalarına satıyor. Facebook bu iddiaları kesinlik kazanana kadar Cube You ile olan işbirliklerini sonlandırdıklarını açıkladı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN