Facebook CEO'su Zuckerberg ABD Senatosu'nda ifade verdi

Facebook CEO'su Zuckerberg ABD Senatosu'nda ifade verdi

Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisinde ifade verdi. Kendi bilgilerinin de üçüncü taraflara satıldığını söyleyen Zuckerberg, Analytica CEO'su ile ilgili sorulara cevap vermedi.

ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesinin  ortak düzenlediği oturumda dün ifade veren Zuckerberg, bugün ise Temsilciler  Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi önünde milletvekillerinin sorularını  yanıtladı.

Zuckerberg, "Facebook: Tüketici Verilerinin Kullanımı ve Şeffaflığı"  adlı oturumda, merkezi Londra'da bulunan "Cambridge Analytica" adlı veri analiz  firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı  kişisel verileri ABD ve İngiltere'de kritik siyasi seçimleri etkilemek için  usulsüz kullandığına yönelik iddialar konusunda açıklamalarda bulundu. 

18-04/11/resimid_9369931.jpg

SORUMLULUĞUMUZ VAR

Açılış konuşmasında, insanların Facebook'taki bağlantıları kullanarak  diğer insanlara zarar vermesi ve sahte bilgi yaymasının engellenmesi gerektiğini  vurgulayan Zuckerberg, "İnsanların Facebook üzerinde paylaşımlarına karşı sorumluluğumuz var" ifadesini kullandı.

18-04/11/resimid_9369847.jpg

VERİ SATMADIK

Zuckerberg, Rusya'nın 2016'da ABD seçimlerine müdahale etmesi  konusunda Facebook'un ABD'li yetkililerle iş birliği halinde olduğunu belirterek, "Hiç kimsenin uygulamalarımızı kullanarak demokrasimizin temelini sarsmasını istemiyorum" dedi.

Facebook'un veri satmadığının altını çizen Zuckerberg, şirketin  kullandığı birçok veride kendini sınırladığını bildirirken, platform üzerindeki  reklamların nasıl çalıştığıyla ilgili firmanın daha iyi bir iş çıkarabileceğine  inandığını dile getirdi.

BENİM DE BİLGİLERİM ÜÇÜNCÜ PARTİ GRUPLARA SATILDI

Zuckerberg, Facebook'ta kullanıcıların kendi bilgileri üzerinde  kontrolü olduğunu aktarırken, kullanıcıların kendi bilgilerini istedikleri zaman  silebileceklerini söyledi.

18-04/11/resimid_9369931-1523474551.jpg

Cambridge Analytica skandalı kapsamında veri sızıntısından etkilenen  Facebook kullanıcılarının pazartesi günü bilgilendirilmeye başlandığı bilgisini  paylaşan Zuckerberg, "Benim de bilgilerim üçüncü parti gruplara satıldı." dedi.

Zuckerberg, internet sektöründe düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu  vurgularken, öte yandan düzenlemelerin küçük start-up firmaları için zorluk  yaratabileceğine dikkati çekti.

CAMBRIDGE ANALYTICA CEO'SU HAKKINDAKİ SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Facebook üzerinde kullanılan bir uygulama geliştiren ve Facebook'un  kullanıcılarının verilerini şirketten izinsiz şekilde Cambridge Analytica'ya satan Aleksandr Kogan adlı kişiye dava açabileceğini belirten Zuckerberg,  Kogan'ın hareketinin Facebook'un anlaşma koşullarını ihlal ettiğinin altını  çizdi.

18-04/11/resimid_9370095.jpg

Öte yandan Zuckerberg, veri sızıntısının ardından Cambridge  Analytica'nın CEO'suyla neden birebir görüşmediği hakkındaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

2016'DAN BERİ BİLİYORDUK

Rusya'nın Facebook üzerindeki bilgi operasyonlarını 2016'da fark  ettiklerinde bunun şirket için en önemli konu haline geldiğine işaret eden Zuckerberg, Facebook platformu üzerinde büyük verilere erişimi olan uygulamaların  tek tek incelenmeye başlandığını vurguladı. 

Zuckerberg, güvenlik ve reklam nedenleriyle Facebook kullanıcılarının  bazı bilgilerinin takip edildiği bilgisine paylaşırken, "Facebook sansür  yapmıyor. Ama terörist içerikleri kaldırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Facebook kullanıcılarının kendi verileri üzerinde tamamen kontrolü  olduğunun altını çizen Zuckerberg, öte yandan Facebook'taki birçok kullanıcının  gizlilik kontrollerini kullanmadığını ifade etti.

Zuckerberg, Facebook verilerinin kötüye kullanılmasını şirketin  genelde basından öğrendiği argümanına katılmadığını da sözlerine ekledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN