Facebook'tan itiraf: Analytica 87 milyon kullanıcının verilerini usulsüz kullandı

Facebook'tan itiraf: Analytica 87 milyon kullanıcının verilerini usulsüz kullandı

Facebook, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı skandalda, 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğini açıkladı. Facebook’un teknoloji yetkilisi Mike Schroepfer, sızıntı skandalıyla ilgili mağdur kullanıcılara bildirim gönderdiklerini açıkladı. ANALYTICA

Facebook, veri sızıntısıyla ilgili skandaldan etkilenen kullanıcı sayısının 87 milyonu bulduğunu açıkladı.
Facebook’un teknoloji yetkilisi Mike Schroepfer bir blog üzerinden veri sızıntısı skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

KULLANICILAR BİLGİLENDİRİLDİ

Schroepfer, 87 milyona yakın kullanıcının kişisel bilgilerinin Londra merkezli veri analiz firması Cambridge Analytica şirketiyle paylaşılmış olabileceğini açıkladı. Schroepfer, verileri usulsüz biçimde sızan kullanıcıların bu konuda bilgilendirileceğinin de altını çizdi.

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Facebook geçtiğimiz ay, milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin usulsüz bir şekilde Cambridge Analytica’nın eline geçmiş olabileceğini kabul etmişti.

Öte yandan, Facebook’un “kullanıcı verilerini kullanma ve koruma” sistemi ile ilgili olarak 11 Nisan’da Washington Temsilciler Meclisinde kurulan komitede Zuckerberg’in ifade vereceği açıklandı.

KONGRE DAVET ETMİŞTİ

ABD’deki 37 eyaletin savcıları, Facebook’tan Cambridge Analytica skandalı hakkında detaylı açıklamalar talep etmiş, ABD Senatosu Ticaret Komitesi Zuckerberg’e resmi bir kongre duruşmasında ifade vermesi için davet göndermişti.

Facebook'taki 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini izinsiz şekilde aldığı iddia edilen analiz şirketi Cambridge Analytica'nın yönetim kurulu başkanına ait gizli çekim görüntüler, verilerin ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın lehine kullanıldığını da ortaya koymuştu. 

18-04/04/1884885_620x410.jpg
Analytica'nın Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Nix görevden alınmıştı. 

İngiliz Channel 4 News televizyonunun yayınladığı gizli çekim görüntülerde İngiliz şirket Cambridge Analytica'nın Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Nix, Kasım 2016'da gerçekleşen Donald Trump'ın zaferiyle sonuçlanan seçim öncesinde o zaman Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump ile çok defa buluştuğunu, Cambridge Analytica'nın Trump'ın seçim kampanyasının son aylarında büyük rol oynadığını belirtiyor.

Görüntülerde Nix, adaylığı sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile birçok kez buluştuklarını belirterek, "Bütün araştırmayı yaptık. Bütün veriyi elde ettik. Bütün analizi gerçekleştirdik. Hedeflemeyi yaptık. Bütün dijital kampanyayı, televizyon kampanyasını biz yönettik ve bizim verilerimiz stratejilerini belirledi." ifadelerini kullandı.

Trump'ın seçim kampanyası sırasında "kendi kendini imha eden zamanlayıcı"ya sahip e-postalar kullandıklarını belirten Nix, "ortada bir kanıt yok, resmi bir belge yok, ortada hiçbir şey yok" diyor.

Nix gizli kamerayla kaydedilen bu sözleri, kendisini Sri Lanka'daki seçimleri etkilemek isteyen potansiyel bir müşteri olarak tanıtan televizyon kanalının muhabirine Londra'daki bir otelde söylediği belirtildi.

18-04/04/1884885_5db93ad32f5027527425981c2745e57b.jpg

Nix ayrıca, internet ortamında siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülmüştü. Görüntülerde Nix'in, şirketle dünya genelinde gizli şekilde seçim kampanyaları yürüttüklerini söylediği ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN