Fiber optik ağla depremi önceden bildiler

Fiber optik ağla depremi önceden bildiler

Bilim insanları, İzlanda’daki fiber optik iletişim kablolarını kullanarak depremleri erken tespit etmeyi başardılar.

ÇEVİRİ: SELMAN CÖMERT

Dünya’nın birçok yerinde, internet ve televizyon hizmetleri için döşenen bu tür kablolar, depremlerin erken tespiti için kullanılmaya başlanabilir.

Alman Jeofizik Araştırmaları Merkezi’nden (GFZ) Dr. Phillipe Jousset’in öncülüğündeki araştırma grubu, fiber optik kablolarının yer sarsıntısına duyarlı olduğunu kanıtladı. Bu yeni yöntem, İzlanda’da, 1994 yılında kurulan iki jeotermal enerji santralinin arasındaki 15 kilometrelik kablolar kullanılarak bulundu. Araştırma, İzlanda'nın volkanik bir bölgesi olan Reykjanes'de yürütüldü.

18-07/05/aaa.jpg

SİSMOMETRELERDEN DAHA UCUZ

Deprem hareketlerini ölçen sismometrelerin daha pahalı olduğu belirtilirken, sismik hareketlerin, daha uygun fiyatlı cihazların yanında, akıllı telefon uygulamalarıyla da tespit edilebileceği düşünülüyor.

ABD Jeoloji Kurumu’nda (USGS) çalışan jeofizikçi Dr. Elizabeth Cochran, yeni yöntemle ortaya çıkacak olan maliyetin, iletişim şirketlerinin bu yeni yönteme karşı alacağı tavra bağlı olduğunu belirtti.  

ENDONEZYA’DAKİ DEPREM İZLANDA’DAN TESPİT EDİLDİ

Fiber optik kablolar yoluyla neleri tespit edebileceklerini başlangıçta bilmediklerini BBC’ye anlatan Dr. Jousset, ‘‘çok uzaklardaki depremleri tespit edebildik’’ dedi.

Yeni yöntemle, akan trafiği ve hatta yoldan geçen yayaları bile tespit edebildiklerini belirten Dr. Jousset, Endonezya’dan güçlü deprem sinyalleri aldıklarını söyledi.

Ancak Dr. Jousset’in ‘‘Neredeyse bir sismometre kadar iyi’’ dediği yeni yöntemin, yaygın kullanıma henüz hazır olmadığı söyleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN