Fransız gazeteciye Tinder şoku: 800 sayfalık kayıtlı veri çıktı

Fransız gazeteciye Tinder şoku: 800 sayfalık kayıtlı veri çıktı

Sosyal medya platformlarını kullananlar hakkında saklanan veriler çarpıcı boyutta. Tinder isimli tanışma sitesinde hakkındaki bilgileri isteyen Fransız gazeteci Judith Duportail’e dört yıllık Tinder macerasının 800 sayfalık dökümü gönderildi. Şirket kayıtların çalınmayacağını garanti etmiyor. 

KARAR / FRANKFURT

Almanya’da yaşayan Fransız gazeteci Judith Duportail internette özel bilgiler konusunda yaptığı bir araştırma, kendisi hakkında dudak uçuklatan verilere ulaşmasına neden oldu. Tinder isimli tanışma platformunda yaptığı yazışmaları talep eden Duportail’e 800 sayfalık bir protokol gönderildi. Duportail bu dört yıl içinde Tinder App’ini 920 kez kullanmış. 870 kişiyle tanışmış ve 1700 mesaj yazmış. Tinder, Duportail’in talebini önce geri çevirdi. Ancak www.personaldata.io isimli verileri koruma sayfasını işleten Daul Oliver Dehaye’nin yardımıyla kendisi hakkındaki verilere ulaşabildi.

Duportail, Tinder’in kendisini aşk yaşamı hakkında ayrıntılı bilgileri silip silmediğini öğrenmek için bu yönteme başvurduğunu ve kendisi hakkındaki hiç bir verinin silinmemiş olduğunu gördüğünü söyledi. Uzun uğraşılar sonunda verilere uğraşan Fransız gazeteci, kendisi hakkındaki tüm ayrıntıları öğrenemedi. Çünkü Tinder her kullanıcı için bir çekicilik değeri belirliyor. Bir algoritma bu değeri tespit ediyor. Ancak Duportail’e gönderilen 800 sayfalık protokolde bu değer hakkındaki bilgiler bulunmuyor.

Duportail, Tinder’in kendisi hakkında ne kadar çok bilgi topladığına şaşırdığını belirterek, ‚‘Özellikle mesajlarım konusunda endişe duyuyorum. Mesajlarımı okuyunca zannettiğim kadar nazik olmadığımı gördüm. Ayrıca 16 kişi ile bir anda yazışmışım. Ve bir anda yazmayı kesmişim. Aynı espirileri farklı kişilere yapmışım’’ diyor.

VERİLER GÜVENLİ DEĞİL

Tinder’in veri güvenliği açıklamalarında veri güvenliği için aşırı gayret gösterildiği ancak bu verilerin yüzde yüz güvenli olduğu konusunda garanti verilemeyeceği şeklinde bir itiraf bulunuyor. Verilerin çalınması durumunda Tinder bir sorumluluk almıyor. Dünya genelinde 50 milyon kullanıcısı olan Tinder, Facebook ve Instagram üzerinde de bilgiler topluyor ve bunları kaydediyor. Aynı şekilde Facebook’ta tüm verileri kaydediyor. Veri güvenliği aktivisti Max Schrems 2011 yılında Facebook’tan kendisi hakkında kaydedilen verileri talep etmiş ve kendisine 1222 sayfalık bir protokol gönderilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN