Gizemli iskeletin sırrı ortaya çıktı

Gizemli iskeletin sırrı ortaya çıktı

Genome Research’te yayınlanan yeni ve kapsamlı bir çalışma, 2003 yılında Şili’deki Atakama Çölü’nde bulunan 15 cm boyundaki iskeletin mutasyonlu bir dişi fetüs olduğunu kanıtladı.

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

22 Mart'ta yayınlanan çalışmanın sonuçları ortaya çıkana kadar, ‘Ata’ ismiyle bilinen iskeletin uzaylı olabileceği düşünülüyordu.

BİLİM İNSANLARI ANLAM VEREMEMİŞLERDİ

İskeleti satın alan İspanyol iş adamı Ramon Navia-Osorio, 2012 yılında, cesedin araştırılması için Steven Greer isimli doktora yetki vermişti. Greer, iskeletin görüntüsünü analiz edebilmek için X ışını ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerini kullanmıştı. Greer, daha sonra, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi mikrobiyoloğu Garry Nolan'a, 'Ata'nın kemik iliği örneklerini vermişti.

2013 yılında, Nolan iskelet üzerinde yaptığı araştırmada, ‘Ata’nın 6-8 yaşlarında bir insan olduğu sonucunu elde etmişti. Ancak Nolan, 6-8 yaşlarında olduğu düşünülen iskeletin nasıl 15 cm boyu olabileceğini açıklayamamıştı.

Nolan’ın bu araştırmasına karşı tez oluşturan bazı bilim insanları, bu iskeletin düşük yapmış bir kadından düşen fetüs olabileceğini iddia ettiler. Ancak bu uzmanlar da ‘Ata’nın ilerlemiş iskelet yaşını hesaba katmamışlardı.

Daha sonra, Stanford Üniversitesi'nden genetik mühendisler ve Kaliforniya Üniversitesi'nden işlemsel biyolog Atul Butte'un araştırma grubuyla beraber çalışan Garry Nolan, iskelet üzerinde bir çalışma yaptı.

18-03/23/111.jpg

MEĞER 40 YILLIK CESETMİŞ

Bu çalışmanın sonucunda uzmanlar, ‘Ata’nın Şili kökenli bir kız olduğunu ve genlerinin aniden mutasyona uğradığını saptadılar. Mutasyonun neden olduğu sıradışı fiziksel görünüme sahip olan iskeletin, doğumdan hemen sonra ölmüş veya ölü doğmuş olabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarına göre, anormal hızda kemik gelişiminden dolayı 6 yaşındaki bir insanın kemik yapısına sahip olan ‘Ata’nın kalıntıları en fazla 40 yıl öncesine ait.

Araştırmanın öncülerinden Garry Nolan, Ata'nın ebeveynleri hakkında hiçbir şey bilinmediğini, ancak Ata'nın dikkatlice yere bırakıldığına işaret ederek ''onu bir kenara bırakmadılar. Birileri onun önemli olduğunu düşündü. Çünkü Ata, onların çocuğuydu'' dedi.

Dünya dışı varlık zannedilen ‘Ata’nın kökenindeki gizemleri ortaya koyan bilim adamları, iskeletin Şili’de bir yerde gömülmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Araştırmanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN