Google’ın algoritması 'nefret'i körüklüyor

Google’ın algoritması 'nefret'i körüklüyor

Google üzerinden bir ülkedeki azınlık gruplar veya düşünceler üzerinde yapılan aramalarda çoğu kez otomatik olarak aşağılayıcı, kışkırtıcı ve ırkçı arama tavsiyeler yapılıyor.

KARAR/FRANKFURT 

Kuruluşunun 20.yılını kutlayan Googel’ın kariyerindeki yeni bir skandal Almanya’da yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Goliahtwatch isimli bir derneğe mensup aktivistler Google’da, aranan bir kavramı tamamlayıcı sonuçlar bulan algoritmanın sıkça ırkçılık ve nefret içerikleri ürettiğini ortaya çıkardı. Verilen kelimenin altında tavsiye niteliğinde çıkan tamamlayıcı kavramlarda ırkçı ve aşağılayıcı ifade ve tanımlara sıkça rastlanıyor.

Goliathwatch’ın Auto Disriminierung (Otomatik dışlama) adını verdiği araştırmada çeşitli kavramlara vererek Google’un aranan kelimenin altında verdiği otomatik arama tavsiyelerini belirledi. Buna göre Völkermord ist (Soykırımdır) kavramı yazılınca Migration ist Völkermord (Göç soykırımdır) gibi başka bir arama tavsiyesi veriliyor. Behinderte dürten ( Engelilere izni vardır) kavramı verilince. Engeli evlenemez, seçemez, cocuk sahibi olmaz gibi tavsiyeler geliyor.

Aktivistlerin Haetsearh olarak isimlendirdiği bu aramalarda Türken sollen (Türkler …malı) diye arama verince Türkler 5 çocuk yapmalı, Türkler kaldırımları temizlemeli gibi kavramlar kullanıcılara aramalarını bu başlıklar altında da yapabileceği tavsiyesini veriyor. Bu tavsiyeler konu hakkında diğer kişilerin bu zamana kadar yaptığı aramaları derleyen bir algoritma tarafından yapılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN