Haberi cepten alıyoruz

Haberi cepten alıyoruz

Tüm dünyada hızla yayılan sosyal medya, insanların temel haber kaynağı olma yolunda ilerliyor. Pew’in araştırmasına göre sosyal medya platformlarının büyümesi, haber kaynağı olmalarıyla alakalı.

ABD merkezli bir araştırma insanların haber alma ihtiyaçlarını artık sosyal medya üzerinden karşıladıklarını gösteriyor. Her geçen gün artan oranlar ABD’li vatandaşların her türlü sosyal mecradan bilgi edindiğini gösteriyor. Pew Araştırma Merkezi’nden yeni bir ankete göre, Ağustos 2017 itibarıyla, Amerikalıların üçte ikisi (yüzde 67), haberlerini sosyal medya yoluyla takip ettiği bildiriliyor. 2016 başlarında (Başkanlık seçimleri boyunca) Amerikalı yetişkinlerin yüzde 62’sinin haberleri sosyal medyadan takip etmesi makul bir artış olarak görülüyor. Bu büyüme totalde küçük bir artış gösterirken,  daha yaşlı, daha az eğitimli ve beyaz olmayan Amerikalılar arasında daha büyük artışlarla sağlanmaktadır. 4,971 ABD’li yetişkinle yapılan bu araştırmaya göre lisans düzeyinde eğitimi olan kişilerin sosyal medya üzerinden haber alma oranı düşerken daha düşük seviyedeki eğitime sahip kişilerin ise 2016’da yüzde 60’ken 2017’de yüzde 69’a yükseldiği görülüyor. Ayrıca araştırma, Twitter, YouTube ve Snapchat gibi uygulamaların da kullanıcıların her mecradan bilgi alma ihtiyacı doğrultusunda bu kadar hızla büyüdüğünü gösteriyor.

Twitter bu medya araçlarının arasında geçen yıldan bu yıla yüzde 15 artışla en çok yükseleni olarak gösteriliyor. Hızlı ve akıcı haber kaynağı sebebiyle tercih edildiği belirtiliyor. Üç büyük şirket daimi haber akışı çerçevesinde kullanım alanlarını büyüttü ve direk ‘haber’ paylaşımı için sekmeler ekledi. Facebook ise bu yarışta diğerlerine öncülük etmekte kararlı. Bunun en büyük sebebi ise Facebook’un diğer platformlar ile karşılaştırıldığında geniş kullanıcı tabanından ve kullanıcılarının çoğunun siteden haber aldığı gerçeğinden kaynaklanıyor. ABD’lilerin yüzde 66’sı Facebook kullanıcısı ve bu oranın yüzde 45’i ise haberlerini bu siteden almayı tercih edenlerden oluşuyor. Bunun yanısıra birçok Amerikalının haber kaynağı konusunda hala geleneksel yöntemleri tercih etmesi de azımsanacak bir boyutta değil.

FACEBOOK, SKYPE İLE İNSANLIĞI ÖĞRENİYOR

Sosyal medya devi Facebook’un yapay zeka laboratuvarındaki araştırmacılar yapay zeka algoritması tarafından kontrol edilen bir robot üretti. Algoritma yüzlerce Skype konuşmasından örnekler alınarak geliştirildi. Böylece robot, insanların duygularını nasıl ifade ettiğini taklit edebilecek. Yapılan denemelerde robot tıpkı bir insan gibi başarı gösterdi. Öğrenimi en üst noktaya taşımak adına, algoritma her bir Skype konuşmasına göre insan yüzünü 68 kilit bölgeye ayırdı. İnsanlar karşılarındaki kişiyi dinlediğini göstermek için doğal olarak başlarını sallar, göz kırpar veya çeşitli ağız hareketleri yapar. En sonunda sistem de bunu yapmayı öğrendi. Robot, konuşan bir insanın videosuna bakarak hangi yüz ifadesinin nerede yapılması gerektiğini öğrendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN