‘Hacker’ların en büyük kalesi düştü

‘Hacker’ların en büyük kalesi düştü

Bilgisayar korsanlarına uluslararası darbe... 30 ülkenin katılımıyla hacker’ların kullandığı Avalanche teknik platformuna yönelik operasyonlarda beş kişi tutuklanırken 39 servere el konuldu, 221 serverin ise çalışması bloke edildi.

Hacker’lar tarafından ele geçirilmiş bir milyondan fazla virüslü mail adresine baz oluşturan ve değişik şifrelere ulaşmak için kullanılan Avalanche platformuna yönelik 30 ülkede eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Dört yıllık hazırlık döneminin ardından Almanya polis örgütünün liderliğinde Amerikan Polis Örgütü FBI ve Avrupa Polis Örgütü Europol’ün de aralarında bulunduğu 30 ülke polis örgütü ve savcılıklarının katıldığı operasyonda dünyanın değişik ülkelerinde 37 noktaya baskın yapıldı. Baskınlarda beş kişi tutuklanırken 39 servere el konuldu, 221 serverin çalışması bloke edildi. Europol’ün verdiği bilgilere göre hacker şebekelerinin 2009 yılından beri kullandığı Avalanche platformu hacker’lar tarafından ele geçirilmiş bir milyondan fazla virüslü mail adresine baz oluşturuyor. Polis açıklamasına göre, hacker şebekeleri platform üzerinden değişik şifreleri ele geçirebilmek için “phising (yemleme)” yaparak online banka sistemlerilerine yönelik “aşırı yükleme saldırıları” gerçekleştiriyor.

Europol’e göre hacker şebekelerinin her gün yarım milyonun üzerinde virüs bulaştırılmış bilgisayara erişim olanağına sahip oldukları tahmin ediliyor. Hacker’lar ele geçirdikleri bilgisayarların kontrollerini bırakmak karşılığında bilgisayar kullanıcılarından fidye talebinde bulunuyorlar.

‘SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ŞART’

Avrupa Birliği’nin Güvenlik Komisyoneri Julian King, operasyon sonrası siber suçlara karşı sınırlar ötesi işbirliğinin önemine dikkat çekti. King, “Polis örgütleri de her gün yeni yöntemler geliştiren suç şebekelerine karşı özel sektörle işbirliği içinde çalışmalıdır. Bu noktada Avrupa Birliği, siber suçlara karşı günlük mücadeleye yasal düzenlemelerle katkıda bulunabilir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN