Hayabusa-2 kozmik elmasa ulaştı

Hayabusa-2 kozmik elmasa ulaştı

Japon yapımı uzay aracı Hayabusa 2, 4 yıllık yolculuğun ardından elmasa benzetilen asteroide ulaştı.

Hayabusa 2, 2014’te Tanegashima uzay üssünden fırlatıldığından beri Ryugu asteroidine doğru ilerliyor. Bu ayın başlarında, asteroidin 700 km öteden fotoğraflarını Dünya’ya gönderen Hayabusa 2, asteroidi yakından inceleyip taş ve toprak örneklerini Dünya’ya getirecek.

BBC News’e konuşan misyon yöneticisi Dr. Makoto Yoshikawa, yüzey özelliklerin çok dikkatli inceleyeceklerini, daha sonra uzay aracının asteroidin neresine ineceğine karar vereceklerini söyledi.

18-06/27/anime_obs20180614_vband_v5.gif

Dış etkenlere maruz kalmamış örnekleri alabilmek için asteroidin yüzeyinde patlayıcılar kullanacaklarını belirten Yoshikawa, ‘‘Ryugu’nun yüzeyinde ufak bir krater oluşturmamıza yarayacak bir tertibatımız var. Gelecek yıl ilkbaharda bir krater oluşturmaya çalışabiliriz. Böylece uzay aracımız yüzeyaltı materyallerini toplamak için oluşturacağımız kratere ulaşmaya çalışacak. Her şeye rağmen çok zorlu bir iş olacak.’’

ASTEROİDLER NEDEN ÖNEMLİ?

Ryugu gibi asteroidler, 4.6 milyar yıllık Güneş Sistemi’nin oluşumundan arta kalan yapı malzemeleridir. Bu yüzden bilim insanları, Güneş Sistemi’nin evrimi hakkında bilgi edinmek için asteroidler üzerinde çalışırlar. Ayrıca asteroidlerde, Dünya’daki hayatı yeniden canlandırmaya yarayan kimyasal bileşikler olduğu düşünülüyor.

Asteroidlerin su, organik (karbon bakımından zengin) bileşikler ve özellikle değerli metaller içermesi, bazı şirketleri asteroid madenciliğine itti.

18-06/27/aaaasssssss-1530122820.jpg

Japonya Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde doçent doktor olan Yoshikawa, Ryugu’nun hızına dikkat çekerek, ‘‘Projemizdeki birçok bilim insanı, asteroidin dönüş süresinin önceden daha kısa olduğunu, yani aşırı hızla döndüğünü ve bu hızın giderek yavaşladığını düşünüyor. Neden yavaşladığını bilmiyoruz fakat bu çok ilginç bir mesele’’ dedi.

Ayrıca ilk kez kullanılan Lidar (ışıklı radar) sistemi Salı günü, Hayabusa 2’den asteroide olan mesafeyi başarıyla ölçtü.

DÜNYA’NIN OLUŞUMU HAKKINDA BİLGİ SAĞLAYABİLİR

Hayabusa 2, Dünya’dan yaklaşık 290 milyon km uzakta bulunan 900 metre genişliğindeki asteroidi yaklaşık bir buçuk yıl boyunca inceleyecek. C tipi asteroid olan Ryugu, organik karbon ve su içeren mineraller bakımından zengin. Bu mineraller sayesinde, Dünya’nın oluşumu hakkında ipuçları elde etmenin mümkün olduğu düşünülüyor.

Hayabusa 2, 2019’un Aralık ayında asteroid örnekleriyle beraber Ryugu’dan ayrılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN