Hükümetlerin sosyal medya ile savaşı

Hükümetlerin sosyal medya ile savaşı

Neredeyse hiç bir kontrole tabi olmadan dünya markası haline gelen sosyal medya platformlarının elde ettikleri sınırsız güç devletleri tedirgin ediyor.

KARAR/FRANKFURT 

Yıllardır nerdeyse hiç bir yasal sınır olmadan gelişen Facebook, Google, Twitter gibi sosyal medya platformları başta ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde devletlerin hedefinde.

Sosyal medya üzerinde yapılan siyasi manipülasyonlar, algı operasyonları, sınırsız hakaret ve aşağılamalar dolayısıyla dünya genelinde 50 ülke ünlü platformlara yasal sınırlamalar getirilmesi için yasal adımlar attı.

YENİ FARKINA VARDILAR

New York Times’da yer alan bir habere göre dünya genelinde 50 ülke son 5 yılda başta sosyal medya olmak üzere internet kullanımını kontrol ve takip altına alan yasalar çıkarttı. Bu zamana kadar konu hakkında bilgisiz ve ilgisiz olan devletler, sosyal medyanın ülkeleri yönlendirebilme kabiliyetini fark etti. Dünya genelinde iki milyarın üzerinde kişi Facebook kullanıyor. Bu rakama Çin dahil değil. Çünkü Çin’de Facebook kullanımı yasak. Google ve Twitter gibi platformların kullanımında da sınırlamalar var.

ÇİN EN BÜYÜK RAKİP

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in Çin yasağını delmek için Çince öğrenmesi bir Amerika ziyaretinde Çin devlet başkanı Xi Jinping’e yeni doğacam çocuğuna isim babası olmayı teklif etmesi de Çin’deki yasağı kaldırmasına yetmedi. Uzmanlar 2009’da beri süren yasağın kalkması halinde bile Facebook’un Çin’de ticari başarı kazanmasının mümkün olmadığını çünkü Çin’de ortaya çıkan Qihoo 360 ve Sina Weibo gibi platformların sosyal medya ihtiyacını karşıladığını söylüyor.

KARŞI DEVRİM

AB’de de büyük sosyal medya platformlarına karşı ortak hareket etme eğilimi artıyor. AB Komisyonu’nun Google’a verdiği milyarlarca Euro’luk ceza bunun bir sonucu. Başta Almanya olmaka üzere bazı AB ülkeleri Google için özel bir vergi getirilmesini talep ediyor. Alman kişisel hakları koruyucuları da sosyal medya platformlarına karşı yaptırımlar getirilmesini talep ediyor. Uzmanlar ‚‘karşı bir dijital devrimden' söz ediyor.

ABD de Rusyanın bu ülkedeki seçimleri maniple etmesi iddiaları ile sosyal medya platformları üzerindeki kontrollerin artmasına yönelik adımlar atılması bekleniyor. ABD Kongresi bu hafta konu hakkında karar verecek. Facebook, Google gibi platformlar yıllardır elde ettikleri büyük güç ve maddi kazanımları artık devletle paylaşma dönemi gelecek gibi görünüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN