İnsanlarla robotlar iyice birbirine karıştı

İnsanlarla robotlar iyice birbirine karıştı

Yarı robot-yarı insanları göreceğimiz günler gitgide yaklaşıyor. Üç boyutlu yazıcıdan gerçek insan derisi çıktı, Robocop’u andıran robot polisler sergilendi, tıpkı insanlar gibi beş duyuya sahip robotlar üretildi...

Robot ve yapay zeka teknolojilerinde, son yıllarda büyük gelişmeler yaşanıyor. Yapay zeka gitgide insan zekasına yaklaşırken, robotların günlük hayatımızın bir parçası olacağı günler de çok uzak değil. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen üç haber, bu tahmini doğrular nitelikte. İspanya’daki bilim insanları, üç boyutlu ‘biyo-yazıcı’ kullanarak gerçek insan derisi ürettiklerini açıkladı. İngiliz Daily Express gazetesinin haberine göre, Madrid’deki Carlos III Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyolojik bileşenler, kök hücreler ve insan deri hücrelerinden oluşan bir ‘biyo-mürekkep’ karışımı kullandı. Başarılı sonuçlar elde eden ekip, ürettikleri insan derisinin deri naklinde ve yapay iç organ üretiminde kullanılabileceğini belirtti.

Yapay deri konusunda başka bir gelişme ise ABD’de yaşandı. Minnesota Üniversitesi’ndeki mühendisler, robotlar için dokunma duyusuna sahip cilt üretti. 3D yazıcıyla esnek robot derisinin içine basınç ve sıcaklık alıcıları yerleştirildi. Robot, bu sayede dokunma hissine sahip oldu. Uzmanlar, tat ve dokuları da algılayabilen robotların artık beş duyuya da sahip olduğunu söyledi. Eskisine göre daha yetenekli olan robotların, bu sayede hassas işlerde çalışması mümkün olabilecek. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise bir dönemin ünlü bilimkurgu yapımı ‘Robocop’u andıran robot polisler görücüye çıktı. Sokaklarda devriye gezecek olan 175 santimetre boyundaki robotlar, adli vakaları emniyet birimlerine bildirebilecek, trafik cezaları yazabilecek. İlk prototip, pazar günü sergilendi. Dubaili yetkililer, 2030 yılında içinde insan bulunmayan akıllı karakolun da hizmete gireceğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN