Mağaralar astronotlara kalkan olacak

Mağaralar astronotlara kalkan olacak

Ay’da bulunan mağaralar yeni keşiflerin kapısını aralıyor. Japon bilim insanlarının keşfettiği 50 kilometrelik tüneller, Ay yüzeyine kurulacak kalıcı üslere ev sahipliği yapacak. Astronotların çalışmalarını sürdürebilmesi için meteorlara karşı kalkan görevi görecek.

Bilim insanlarını umutlandıran mağara... Gezegenimizin uydusu Ay’ın yüzeyinde bulunan 50 kilometrelik mağara, Ay’a kurulabilecek bir üs konusunda büyük bir gelişme olarak görülüyor. Ay’ın yörüngesinde dolaşan ve Japonya’ya ait olan Selene adlı uzay aracı, önce 50 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğe inen bir mağara buldu. Bu hafta içindeyse Japon Uzay Araştırmaları Ajansı Jaxa, mağaranın radyo dalgalarıyla incelendiğini ve yüzey altındaki boşluğun 50 kilometre boyunca devam ettiğini duyurdu. Mağaranın yapısının yeterince dayanıklı olduğu, kayaçlar içinde hapsolmuş su ve buz ceplerinin bulunabileceği de belirtildi. Jaxa’daki araştırmacılar, dev mağaranın Marius Tepeleri olarak bilinen ve 3,5 milyar yıl önceki volkanik faaliyetin yol açtığı jeolojik yapıların 200 metre altında olduğunu ifade ediyor. Jaxa kıdemli araştırmacısı Juniçi Haruyama, düzenlediği basın toplantısında “Bu bölgede lav tünelleri olduğunu tahmin ediyorduk… Ancak bu tünellerin varlığı bugüne kadar kanıtlanamamıştı” dedi. Haruyama’ya göre bu lav tünelleri, gelecekte kurulması planlanan kalıcı ay üsleri için en ideal noktalar. Yeraltındaki geniş çalışma alanlarında görev yapacak astronotların mikro meteorlardan ve radyoaktif kozmik ışınlardan korunabileceği ifade ediliyor. Haruyama “Bu tünellerin detaylı incelemesi bize aynı zamanda Ay’ın evrimi konusunda da önemli bilgiler sağlayacak” diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN