2030’a kadar Mars yolu kapalı

2030’a kadar Mars yolu kapalı

Malatya’da bilim şenliğine katılan NASA’nın tek üst düzey Türk mühendisi Sırrı Oğuz “Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Bu tarihten önce gitmek imkansız” dedi.

ROBOCOT Malatya 2017 Bilim Şenliği, İnönü Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışan tek üst düzey Türk mühendis Sırrı Oğuz da katıldı. Mars’a yolculuk çalışmaları hakkında bilgi veren Oğuz “NASA’nın en önemli adımlarından biri, insanlı Mars uçuşu ile ilgili çalışma olacak” dedi. 2008’den itibaren dört yıl boyunca Mars için hazırlanan Orion uzay aracının sistem mühendisliğini yaptığını belirten Oğuz “Orion’un en yakın görevi Mars’a insanlı ilk uçuşu yapmak olacak. Mevcut teknoloji ile Mars’a gidebilirsiniz ama dönemezsiniz. 2030’dan önce Mars’a insanın gitmesi imkansız. Daha doğrusu gidebilir ama dönemez. Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Orion üç kişilik mürettebatla Mars’a altı ay sürecek ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Mürettebat çalışmalarını tamamladıktan sonra yine altı aylık bir yolculukla dünyaya dönecek. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek” diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETİ UZAY ARACI YAPACAK

Türk mühendis Sırrı Oğuz, NASA’nın üç özel şirkete insan ve kargo taşıyacak uzay aracı yapma yetkisi verdiğini ve o şirketlerden Sierra Nevada’nın sahibinin de Türk bir çift olduğunu söyledi. Türkiye’deki uzay çalışmalarını da değerlendiren Oğuz, özellikle Roketsan’ın çok ileri düzeyde projelerinin bulunduğunu altını çizdi. Oğuz “Uzayda bir gün bir Türk kızını da özlem dolu gözlerle dünyaya bakarken görebilmeyi umuyorum. Niçin olmasın” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN