‘Öteuydular’da hayat arıyorlar

‘Öteuydular’da hayat arıyorlar

Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde bulunan gezegenlerde (exoplanet) yaşam bulma ümidiyle yapılan aramalar, yönünü Dünya benzeri uydulara çevirdi.

Bir yandan Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerde hayat olma olasılığı araştırılırken, bu çalışma aynı zamanda gezegenlerin uydularında da yapılıyor. Çalışmalar, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nin bir araştırma ekibi tarafından sürdürülüyor. Yaşanabilir bir bölge bulabilmeyi amaçlayan ekip, NASA’nın Dünya dışında bulunan Kepler Teleskobu’nu kullanıyor.

Sistem dışındaki gezegen uydularının Dünya’ya benzemesi ve onun gibi ‘yaşanabilir sınır bölgesi’nde bulanması ihtimalleri üzerinde duruluyor.

YAŞANABİLİR SINIR BÖLGESİ NEDİR?

Astrobiyoloji’de ‘Goldilocks bölgesi’ olarak da adlandırılan yaşanabilir sınır bölgesi, bir gezegenin, yörüngesinde bulunduğu yıldızdan uzaklığının yaşama elverişli bölgede olmasını niteleyen bir terimdir. Teorik olarak, bu bölgede bulunan bir gezegende, eğer yüzeyinde yeterli sıvı bulundurabilecek kadar atmosfer basıncına sahipse, insanların yaşayabilmesi mümkün olabilir.

18-07/05/gliese_581_yasanabilir_bolge.jpg

Bu konuda BBC News’e demeç veren yazar Michelle Hill, ilk yaşam belirtilerinin Dünya benzeri bir gezegenden ziyade, bir uydu üzerinde bulunabilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Çalışmanın başka bir yazarı olan Dr. Stephen Kane ise, ‘‘Yaşanabilir bölge, şu anki tespit yöntemlerimizin sınırlarını aşma eğilimindedir’’ dedi.

New York Columbia Üniversitesi’nde bir araştırma ekibine liderlik eden Dr. David Kipping, ‘‘Pek çoğumuz böyle şeyleri aramıyoruz, ancak eminim ki onları bulmaya başladığımızda, daha fazla insan ‘öteuydu avı’na katılacak’’ dedi.

UYDULAR NASIL OLUŞTU?

Uyduların oluşumuyla ilgili teorilerden en yaygın olanı, uydunun bir zamanlar çevresinde döndüğü gezegenin parçası olduğudur. Tıpkı Dünya’nın uydusu olan Ay’ın oluşumu hakkında üretilen ünlü teoride olduğu gibi uyduların, büyük bir gök cisminin gezegene çarparak ondan parçalar koparması ve bu parçaların gezegenin yörüngesine girip birleşmesiyle oluştuğu düşünülmektedir.

18-07/05/luna-tierra.jpg

Yıldızların yörüngesinde dönen cüce gezegenlerden veya asteroitlerden de oluşmuş olabileceği düşünülen uyduların, gezegenler tarafından güçlü bir çekime maruz kalıp onların yörüngesine girmiş olabileceği de düşünülüyor.

Güneş Sistemi’ndeki yüzeyi donmuş uyduların altında bile ne olduğu hakkında fikirlerinin olmadığını söyleyen Dr. Kipping, ‘‘Bunun ışık yılı uzaklığında yapıldığını hayal edin’’ diyerek uydularda yaşam bulma konusunda değerlendirme yapmanın çok zor olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN