Sony konsol pazarında yeni kartını oynadı - Mustafa Yiğit Röportajı

Sony konsol pazarında yeni kartını oynadı - Mustafa Yiğit Röportajı

Dijital oyun piyasasının en güçlü oyuncularından Sony PlayStation 4 konsolunu güncelledi. PlayStation Ürün Müdürü Mustafa Yiğit Karar’ın sorularını cevapladı.

Sony, Türkiye oyun piyasasını nasıl görüyor?

Sony, Türkiye’nin artık bir oyun ülkesi konumuna geldiğine inanıyor. PlayStation, Türkiye’nin bu konumunu daha da güçlendirmek ve ülkemizi, oyun endüstrisinde bir marka haline getirmek için yatırımlarına devam ediyor. PlayStation’ın Türkiye oyun pazarındaki payı %90 civarında. Global olarak ise Mayıs 2016 itibarıyla 40 milyonluk büyük bir satış yakaladık. Yeni ürünlerimizle bu oranı ve erişimi artırmayı hedefliyoruz.

Sony neden yeni 2 ürün çıkardı?

PlayStation platformunun tarihinde ilk defa, konsolun yaşam döngüsünün ortasında PS4 Pro’yu piyasaya sürerek daha da gelişmiş bir PS4 deneyimi arayışındaki oyun severlerin ihtiyacını karşılıyoruz. Pazarda seçenek yaratarak oyun severlerin ihtiyaçlarına en uygun PS4 modelini seçmesine imkân veriyoruz. İki ayrı modeli aynı anda piyasaya çıkarmamızın nedeni oyun severlere bu imkanı sağlamak.

16-11/14/1478781922_ps4_7000_03_1473281615.jpg

PlayStation 4 Pro üç katlı ve köşeleri yuvarlatılmış bir tasarıma sahip

Yeni ürünlerin eski PS4’ten ne farkı var?

9 Eylül tarihinde piyasaya çıkardığımız yeni PlayStation 4 (CUH-2000 serisi) önceki modellere kıyasla %30 inceltildi ve daha tasarruflu hale getirildi. Yeni sistemin form faktörü, önceki modellerin eğimli gövde tasarımını miras alırken, gövdesinin ön ve arka kenarları da hafif yatık şekilde tasarlandı. İşlenmiş ve kavisli köşeleri, yeni PS4 sistemine çok daha geniş bir kitleye hitap eden daha yumuşak bir görünüm katıyor.

Yeni PS4, parlak ve karanlık kesimlerin çok daha geniş bir renk yelpazesi ile yeniden üretilmesine imkan veren HDR (Yüksek Dinamik Aralık) görüntüleme teknolojisini de destekleyerek, görüntü teknolojisinde geleceği bugünden yakalıyor. Şunu da belirtmek gerekir ki; tüm PS4 sistemlerine, sistem yazılımı güncellemesi ile HDR’ı desteği getirildi. Yani artık tüm PS4’ler, HDR görüntü kalitesi sunabiliyor.

10 Kasım’da dünya ile aynı anda Türkiye’de de piyasaya çıkan PlayStation 4 Pro (CUH-7000) ise, iyileştirilmiş görüntü işleme yeteneği ve 4K kalitesindeki görüntü desteği ile daha da gelişmiş denetimler sunuyor. PS4 Pro’da 1TB sabit sürücü bulunuyor. PS4 Pro, daha yüksek grafik doğruluk ve daha tutarlı veya yüksek kare hızları arayan kullanıcıların yanı sıra, en son görsel deneyimlerin arayışındaki 4K televizyon sahipleri için harika bir seçenek.

16-11/14/mustafa-yigit-3.jpg

PlayStation 20. yılına özel üretilen konsol ve Mustafa Yiğit

PS4 ve PS4 Pro’nun fiyatı nedir?

Mevcut PlayStation 4’lerin fiyatlarını düşürdük. Tavsiye edilen satış fiyatları 500GB’lık versiyonu için 1299TL, 1TB’lık versiyonu için ise 1499TL olarak belirlendi.

PS4 Pro’nun ise tavsiye edilen satış fiyatı 1.699TL olarak belirlendi.

Bu ürünlerde hedef kitleniz nedir?

PS4 kullanıcılarının önemli bir bölümünün PS4 Pro’ya geçiş yapacağını öngörüyoruz.  Bizim “early adopter” dediğimiz teknolojiyi çok yakından takip eden kitle 4K, HDR ve 60fps gibi iyileştirmelerden faydalanmak isteyeceklerdir. Ayrıca, yeni kullanıcılar anlamında da konu tamamen beklentiler ile alakalı. Teknik beklentileri yüksek olan oyuncular PS4 Pro’yu tercih ederken, daha “casual” oyuncular tercihini standart PS4’ten yana kullanacaktır.

PS4 Pro kullanmak için 4K TV zorunlu mu?

Platformdan 4K görüntü kalitesi almak tabii ki için 4K TV’niz olması gerekir; fakat 4K olmayan TV’lerde de upscale özelliği ile performans farkını hissetmek mümkün oluyor.

Tüm PS4 oyunları 2 konsolda da aynı şekilde çalışacak mı?

Evet, oyunlar tek formatta çıkmaya devam edecek ve 2 konsolla da uyumlu olacak. Sadece, oyunların teknik özelliklerine bağlı olarak PS4 Pro ve standard PS4’teki performanslar farklılık gösterebilir.

Hangi oyunlar PS4 Pro ile uyumlu olacak?

PS4 Pro uyumlu oyunlardan bazıları Uncharted 4™: Bir Hırsızın Sonu, inFAMOUS™ Second Son, Knack™, The Last Of Us™ Remastered, Ratchet & Clank™, Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare ve FIFA 17. Piyasaya çıkacak birçok yeni oyun da PS4 Pro standartlarına göre geliştirilmiş olarak gelecek.

16-11/14/playstation_vr_price_release_date_1_original.jpg

PlayStation VR Ocak 2017'de Türkiye'de satışa çıkacak

PS VR’dan bahsedebilir misiniz? Türkiye’ye geliyor ne zaman geliyor?

PS4 üzerinde olağanüstü VR deneyimleri elde etme ve nihayetinde, oyunculara gerçekten bir sanal ortam içinde bulunma hissi sağlama vizyonumuzu gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşıyoruz. PlayStation VR, oyun severlere kendilerini fiziksel olarak bir oyunun sanal dünyasının içindeymiş gibi bir varlık hissetmelerini sağlıyor.

Vizör tarzı başa takılan bir ekrana sahip olan PlayStation VR, oyuncunun gözlerinin önünde eşsiz bir sanal gerçeklik deneyimi sağlamak üzere, PlayStation® Camera ile birlikte kusursuz şekilde çalışıyor. PS VR sistemi aynı zamanda büyük bir sanal ekran deneyimi yaşatan Cinematic moda da sahip.

PS VR 13 Ekim tarihinde birinci faz kapsamındaki Japonya, ABD ve bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde piyasaya çıktı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ikinci faz ülkelerde ise piyasaya çıkış tarihi 24 Ocak 2017.  

PS VR deneyimi yaşamak için ne almam gerekiyor?

Oyunlarda Sanal Gerçeklik deneyimi için bir PS VR sistemi, PS4’ünüz ve PlayStation Kamerası’na ihtiyacınız var. Çoğu oyun Dualshock 4 kablosuz kontrol cihazını destekliyor. Pek çok PS VR oyununda iki adet PlayStation Move hareket kontrol cihazı kullanarak da oyun deneyiminizi arttırabiliyorsunuz. Örneğin PS VR’a özel olarak geliştirilmiş bir bilim-kurgu FPS oyunu olan Farpoint, sunduğu PS VR Aim Control cihazı desteğiyle oyunu daha gerçekçi ve hassas bir şekilde yönetebilmenizi sağlıyor.

PS VR deneyimi yaşamak için PS4 Pro sahibi olmam gerekiyor mu?

PS VR eski PS4’ü, yeni ince PS4’ü ve PS Pro ile uyumlu olarak çalışıyor.  Tüm PS4 kullanıcıları PS VR deneyimi yaşayabilirler. 

Oyunların Türkçeleştirilmesi konusunda Sony’nin verdiği destek sürecek mi?

Bu, bizim için çok faydalı bir adım oldu. Bu faaliyete 2010 yılında başladık ve PS3, PS Vita ve PS4’ün işletim sistemlerini Türkçeleştirdikten sonra Uncharted 3, God of War III, Gran Turismo 5 ve The Last of Us gibi oyunlara Türkçe desteği sağladık.

PS4 lansmanından beri çıkarttığımız neredeyse tüm oyunlarda biz Türkçe alt yazı veya Türkçe dublaj desteğini verdik. Türkçe dublaj desteği verdiğimiz oyunlardan bazıları Uncharted 4, Infamous First Light, Infamous Second Son, Killzone Shadow Fall, Knack, Ratchet & Clank ve Uncharted: The Nathan Drake Collection.

Oyunlar dışında sunduğunuz eğlence servisleri nelerdir?

En üst düzey eğlence deneyimi sağlamak için premium ağ hizmetlerini bir araya getirdik.  Oyunlar, televizyon, videolar ve müzikten oluşan geniş ağ hizmetleri yelpazesini PlayStation™Network’ün markası altında sunuyoruz. Bunlardan bazıları Netflix, Spotify ve Youtube olarak öne çıkıyor.

Gün geçtikçe kullanıcısı artan PSN’den oyun satın alma hakkında neler söyleyeceksiniz?

Sony Computer Entertainment ve Sony Network Entertainment International’ın en üst düzey eğlence deneyimini sağlamak için premium ağ hizmetlerini bir araya getirdiğini duyurduk. Oyunlar, televizyon, videolar ve müzikten oluşan geniş ağ hizmetleri yelpazesini PlayStation™Network’ün markası altında sunuyoruz. PSN TR son iki senede %110 büyüdü, şu an Türkiye’de 2.075.000 PSN kullanıcısı var.  Elbette bu gelişmede PSN’in sunduğu fiyat avantajının da payı var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN