Teknolojide Odak Noktası Asyaya Kayıyor

Teknolojide Odak Noktası Asyaya Kayıyor

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES bu yıl ikincisi düzenlenen CES Asia ayağı ile batı ve doğulu teknoloji firmalarını bir araya getirdi. Fuarın özeti: Tüketici elektroniği sektörü yönünü artık doğuya çevirdi.

Tüm dünyadan 2200’den fazla üyesi bulunan ABD merkezli Tüketici Elektroniği Birliği (Consumer Technology Association – CTA) her yıl Ocak ayının ilk haftası Las Vegas’ta dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES’i düzenleyerek 3.800’den fazla teknoloji firmasını 170 binden fazla sektör temsilcisi ve binlerce medya mensubu ile bir araya getiriyor.

2015 yılından itibaren CES’in Asya ayağını Mayıs ayı içinde Çin’in Şanghay kentinde CES Asia adı düzenlemeye başlayan CTA, bu etkinliğin ikincisini geçen hafta içinde gerçekleştirdi.

CES ile kıyaslandığında oldukça küçük rakamlarla karşımıza çıkan CES Asia’yı bu sene 23 ülkeden 375’in üstünde teknoloji firması katıldı ve fuar yaklaşık 32 bin metrekarelik alan üstüne kuruldu. 30 binden fazla ziyaretçi ve binden fazla medya mensubunun ziyaret ettiği CES Asia geçen yıla göre iki kat büyüme kaydederek karşımıza çıktı.

16-05/16/_20160512_100635_hdr.jpg

KARAR YİNE YERİNDE İZLEDİ

KARAR ekibi olarak Ocak ayında ziyaret ettiğimiz CES 2016 etkinliğinden sonra yine Şanghay’da ziyaret ettiğimiz CES Asia 2016 etkinliği kıyaslanamayacak kadar küçük görünse de CTA CEO’su Gary Shapiro: “Bir etkinliği önemli kılan şey insanın beş duyusu ile orada olmasıdır ve elbette insanlar ile iletişime geçmesi en büyük fırsatı yaratır” diyor ve CES Asia’nın önemini “Çin dünyanın en büyük ekonomisi olmak için ilerlemeye devam ediyor ve bir gün mutlaka olacak. Tüketici Elektroniği için Çin şu anda dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birisi ve bu rolü daha da artacak” diyerek vurguluyor.

16-05/16/gary-shapiro-ces-2016-hatirasi-2.jpg

Türk Gazeteciler CES Asia 2016'da CTA CEO'su Gary Shapiro ile birlikte
Soldan Sağa: Ahmet Usta - Karar.com / Erdi Özüağ - DonanimHaber.com / Gary Shapiro - CTA CEO / Hakkı Alkan - ShiftDelete.Net

ÖNE ÇIKAN TEKNOLOJİLER

Etkinlikte BMW, Mercedes ve Volvo gibi otomotiv devleri teknolojide geldikleri en son noktaları paylaştılar. Özellikle BMW’nin konsept aracı etkinliğin en çok ilgi çeken noktalarından birisi oldu. BMW'nin bu konsept aracı otonom sürüş (kendine kendine gidebilme) yeteneklerine sahip olmanın ötesinde özelliklere sahip. Kullanıcısı ile gerçek bir insan gibi diyalog kurabilen araç BMW'nin özel müşteri servisleri ile bir otomobil olmanın ötesine geçerek hayatınızı her yönüyle zenginleştirmenizi sağlıyor.

Otomotiv sektöründeki otonom araç teknolojileri özellikle yazılım teknolojileri ile bütünleşen yeni bir döneme girdiğine şahit oluyoruz. iPhone için Apple’ın ilk iTunes Store’u hizmete açtığı dönemden bu yana gelişmeyi göz önüne alacak olursak benzer bir durumun otomotiv sektörü için yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Gelecek 10 yıl içinde otonom bir aracı üretmekten çok o aracın en hızlı ve ekonomik yolu milyonlarca diğer araç ile birlikte koordineli şekilde kullanmasını sağlayan yazılımlar daha değerli hale gelecek gibi görünüyor.

Hayatımıza bu sene giren sanal gerçeklik kasklarının da daha fazla özellik ile yaşantımızda yer almaya devam edeceğinin sinyallerini gördük. Bu dünya kaskların ve gözlüklerin ötesinde pek çok çevresel aksesuarı da yaşantımızın içine dahil edecek.

Öte yandan Drone teknolojilerine yönelik çözümler fuarın ilgi çeken bir diğer konu başlığı olarak karşımıza çıktı.

16-05/16/_dronedemozone-1024x683.jpg

GİRİŞİMLER UNUTULMADI

CTA girişimcilere yönelik Eureka Park adını verdiği özel CES alanını ile kez 2012 yılında tanıtmıştı. Aradan geçen dört yıl boyunca bu alanda yer alan girişimler ziyaretçiler firmalardan ve yatırımcılardan bir milyar doların üstünde yatırım almayı başardı. Bu açıdan CES etkinlikleri girişimciler için yeni bir cazibe alanı oluşturuyor. CES Asia 2016’da da çoğunluğunu Çinli girişimlerin oluşturduğu Startup Park koridorları bir an olsun boş kalmadı.

16-05/16/5b15a416897a96bb56d57dd1f85cdba2.jpg

TÜRKİYE İÇİN CES FIRSATLARI

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES her yıl Ocak ayının ikinci haftası ABD’nin Las Vegas kentinde düzenleniyor. Tüm dünyadan 4 bine yakın firmanın katıldığı fuarı 170 binden fazla kişi ziyaret ediyor. CES’i düzenleyen CTA özellikle Eureka Park içinde yeni girişimler için cazip katılım teşvikleri sunuyor.

Gerek CES içinde yer alan özel girişimcilik alanlarında Fransa, İsrail ve Güney Kore gibi ülkelerin kendilerine ait özel bölümleri bulunuyor. Bu bölümlerde girişimler ürünlerini tüm dünyaya tanıtmanın ötesinde yatırım alma ve iş ilişkileri geliştirme fırsatını buluyor. Üstelik bu bölümlerde ilgili ülkenin yatırım ajansları da yer alıyor ve kendi ülkelerindeki yatırım fırsatlarını tüm dünyaya anlatma şansını yakalıyor.

Bu güne kadar CES içinde Türkiye’ye özel bir alan hiç olmadı. Ancak bu konuyu sorduğumuz CES yetkilileri Türkiye’yi ağırlamaktan büyük sevinç duyacaklarını belirtiyorlar. Türkiye’deki üniversitelerin teknopark alanlarında pek çok yenilikçi teknoloji firması bulunuyor. Bu firmaların CES gibi devasa küresel bir organizasyon içinde, üstelik Türkiye’ye özel bir alanda, yer alması ülkemizin pek çok açıdan kaçırmak istemeyeceği bir tanıtım, yatırım ve iş fırsat sağlayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN