Teneke kutular araba yakıtı oluyor

Teneke kutular araba yakıtı oluyor

Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, alüminyum atıkların ürettiği hidrojeni çevre dostu yakıta dönüştürecek teknolojiye imza attı.

Moskova Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (MISiS), Almanya’dan misafir olarak giden Alexander Gromov’un liderliğinde, çevre dostu alternatif yakıt elde etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Alüminyum ve demir olmayan metal atıkları kullanarak çevre dostu yakıt üretmeyi amaçlayan MISiS araştırmacıları, işleme tabi tutulmuş 0,33 litrelik bir teneke kutu, bir arabanın 20 metre ilerlemesi için yeterli olduğunu belirttiler.

Rusya’da alüminyum kutularının yılda 2-3 milyar adet üretildiği tahmin edilirken, yıllık saf alüminyum tüketim miktarının 30-40 bin ton olduğu söyleniyor. 2014 Avrupa konserve pazarı raporuna göre, Avrupa’da ikincil alüminyum tüketiminin 9 milyon tona ulaştığı belirtiliyor.

BİR TENEKE KUTUYLA 20 METREDEN FAZLA YOL

Alüminyumun geri dönüşüm maliyetinin yüksek olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu kadar yüksek miktarda tüketilen alüminyumun çöplüklerde beklerken havaya gereksiz yere hidrojen yaydığını belirttiler. Bu yüzden Rus Bilimler Akademisi ve MISIS Üniversitesi, bu atıkların çevre dostu enerji üretiminde kullanılabileceğini öne sürdü. Bilim insanları, 15 gramlık bir teneke kutunun 5 litre yakıt verimliliğinde olduğunu ve bu miktarla bile, bir arabanın 20 metrenin üzerinde yol alabileceğini açıkladılar.

Alüminyum atıklardan elde edilen hidrojenin taşınabilir elektrik kaynaklarında kullanılacağını açıklayan uzmanlar, transit sistemlerde ve daha küçük güç tesisatlarında da kullanılacağını söylediler.

Sputniknews’in haberine göre, alüminyum kutularını enerjiye çeviren yeni teknolojiyi anlatan bir makale, Powder Technology dergisinde yayınlandı. Uzmanların şu anda yeni teknolojiyi laboratuar ortamında test ettiği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN