Tohum koruyucu sensör geliştirildi

Tohum koruyucu sensör geliştirildi

Tohum bozulmalarının önüne geçmeyi amaçlayan Illinois Üniversitesi öğrencileri, verimliliğin korunmasına yönelik sensör geliştirdi.

ABD’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı CES 2017’nin bilgisayarlar, otomobiller ve daha birçok cihaz ve yazılımla ilgili gelişmeleri gözler önüne serdiğine şüphe yok. Öte yandan insanoğlunun gelecekteki önemli sorunlarına yönelik bazı araştırma sonuçları da gündeme geldi.

Bunlardan biri ülkenin saygın eğitim kurumlarından Illinois Üniversitesi’ndeki öğrenciler tarafından geliştirilen tohumların verimliliğin korunması için geliştirilen sensörler.

Akıllı evlerden sonra şimdi de ‘akıllı çiftlikler’ söz konusu. Peki ilgili sensörler tam olarak neye yarıyor, nasıl çalışıyor?

17-01/08/farm_slideshow3.jpg

Üniversite öğrencileri tarafından kurulan Amber adlı şirketin kapsamlı çalışmalarının sonucu olan sensörler, tohumların sıcaklık ve nem durumunu izleyerek elde edilen verileri akıllı telefonlara gönderiyorlar. Böylelikle tohumların satılacağı ideal zamanların bulunmasına yardımcı olunuyor. Ayrıca tohumların bozulma riskleri önceden takip edilebiliyor. 2017 başından itibaren ilk saha testlerine başlanacağı kaydedilen fikir, tarım alanında gelecekteki başka geliştirmelerin de habercisi.

Örneğin Hindistan gibi ülkelerde her yıl büyük oranda tahıl deformasyonu ve bozulmalar yaşanıyor. İlgili adım, gıda tedariğinin korunması yönünde etkili olabileceği gibi her yıl yaşanan kayıpların önüne geçmede de ciddi rol üstlenebilme potansiyeline sahip. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN