Twitter’ı botlar yönlendiriyor

Twitter’ı botlar yönlendiriyor

Twitter’daki link paylaşımlarının büyük kısmının ‘bot’ hesaplar tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Pew’in araştırmasına göre bu oran haber sitelerinde yüzde 66, ticari ürünlerde yüzde 73, spor sitelerinde ise yüzde 76.

ABD’de bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre Twitter’da paylaşılan linklerin yaklaşık yüzde 66’sı ‘bot’ diye bilinen yazılımlar tarafından paylaşılmakta. Araştırmanın amacı sosyal medyada gelişen otomasyonu daha iyi anlayabilmek, öyle ki günümüzde teknoloji kamuoyunu ve siyasi gündemi şekillendirmek adına daha önce karşılaşılmamış yöntemler kullanmakta. Popüler web siteleri ve medya ağları üzerine yoğunlaşılan çalışmada, araştırmacılar 2315 web sitesi ve yaklaşık 1.2 milyon tweeti inceledi. Bu sitelerin kategoriler halinde incelenmesinin ardından müstehcen sitelere ait linklerin yüzde 90, spor sitelerinin yüzde 76, ticari ürünlerin yüzde 73, magazin sitelerinin yüzde 62, organizasyonlara ait sitelerin linklerininse yüzde 53 oranında ‘botlar’ tarafından paylaşıldığı anlaşıldı.

Bu tanınmış sitelerden linkler paylaşan botların arkasında kimin olduğuysa asıl merak dilen nokta. Olasılıklardan biri sitelerin kendi linklerini paylaşan otomatik Twitter hesapları açması. Araştırma sonuçları endişe uyandırsa da aslında Twitter otomasyonu sıkılıkla kullanılan ve çoğu zaman zararsız olan bir yöntem. Örneğin çoğu haber sitesi yeni bir haber yayınlandığı zaman tweet atılması için otomasyon kullanmakta. Aynı araştırmaya göre haber sitelerinin linkleri yaklaşık yüzde 89 oranında botlar tarafından paylaşılıyor. Endişe uyandıran başka bir noktaysa bot hesapların hiper-partizan politik haberler paylaşıyor olabileceği. Ne var ki araştırmaya göre Twittier hesapları genelde belli bir ideolojik kimliklikle öne çıkmayan, ‘orta yolcu’ sitelerden paylaşımda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN