Uzayda iki gizemli yıl

Uzayda iki gizemli yıl

ABD’nin gizli uzay gemisi X-37B, 674 günlük yolculuğun ardından dünyaya geri döndü. Ancak bu uzay gemisinin, uzaya ne amaçla gittiği bilinmiyor. Bazılarına göre bu aracın görevi, dünyanın çevresinde dönen bütün uyduları dinlemek.

ABD Hava Kuvvetleri’nin en gizli projelerinden biri olan X-37B, yörüngede iki yıla yakın süre kaldıktan sonra dünyaya döndü. Görev ve amacı açıklanmayan uzay aracı X-37B, seferden kaldırılan uzay mekiklerinin daha küçük bir modelini andırıyor. İnsansız aracın uzunluğu 9, kanat açıklığı ise 4,5 metre dolayında. Araç, güneş panelleri ve lityum-iyon bataryalarından sağladığı elektrikle çalışıyor. 5 ton ağırlığındaki araç, yeryüzünden 900 kilometre irtifaya kadar yükselebiliyor.

Uzaya “Atlas V” roketleriyle fırlatılan araç, Dünya’ya bir uçak gibi iniş yapabiliyor. X-37B, tam 674 gün yörüngede görev yaparak bir rekor kırdıktan sonra dünyaya geri döndü. Planlandığı gibi Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’ne indi. Uzay aracı X-37B, daha önce iki kez fırlatılmıştı. İlk misyon 200, ikincisi ise 400 gün sürmüştü.

ABD Hava Kuvvetleri proje hakkında yalnızca “yörüngede bazı deneyler yapılıyor” ifadesini kullanmakla yetiniyor. Bazı iddialara göre araç casusluk amacıyla kullanıyor. Aracın uyduları ‘dinlediği’ savunuluyor. Bir başka iddiaya göre ise yeni bir tür silah geliştiriliyor. X-37B’nin yörüngedeki uyduları imha edebileceği ileri sürülüyor. Bazı gözlemciler ise Washington’ın X-37B aracılığıyla Çin uzay programını gözetlediğini savunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN