Yerel medya için dijital dönüşüm

Yerel medya için dijital dönüşüm

'Ana Yapısal Diyalog Forumu'nda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, gazetecilikteki dijital dönüşüm projelerinin bu yıl içinde tamamlanacağını açıklarken, "Bu projeyle gazetelerin internet siteleri de hızlanacak ve iyileşecek" dedi.

Basın İlan Kurumu’nun (BİK), Erasmus+ kapsamında yıl içinde 'Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları'nın ardından, genel bir değerlendirme ve raporlama yapmak üzere iki gün sürecek olan ‘Ana Yapısal Diyalog Forumu’ başladı. Yazılı basının dijital dönüşüm süreçleri hakkında yaptığı çalışmalardan biri olan Forum, BİK Bayramoğlu Sosyal Tesisleri’nde Tatil Köyü’nde Genel Müdür Yakup Karaca, BİK Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu, AB Bakanlığı Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel’in açılış konuşmaları ile başladı. Foruma aynı zamanda 60 genç, gazeteciler, akademisyenler ve BİK yetkilileri katıldı.

Bir yıldır 7 bölgede yürütülen çalıştaylardan çıkan sonuçların raporlaştırılması amacıyla yapılan forumda hedef, BİK'in Erasmus+ Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Gençler ve Gençlik Alanında Karar Alıcılar arasında toplantılar düzenleyerek tartışmalar yapmak ve istişarelerde bulunmak. Ana YapısalDiyalog Forumu açılışında Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca konuşmasına “Yarım asrı aşkın süredir BİK, başta kamuya ait olmak üzere resmi ilan ve reklamların, süreli yayınlara adaletli ve düzenli bir şekilde dağıtılarak yayımlanmasını sağlamak görevini yerine getiriyor. Bu görevi objektif ölçütler çerçevesinde başarıyla yürütmenin gayreti içindeyiz" ifadeleriyle başladı.

Karaca, kurumun görev alanı içerisindeki 600’ün üzerinde gazete ile 700’e yakın dergi, bizim aracılığımızla aldıkları resmi ilan ve reklamları yayımlayarak ciddi gelirler elde etmekte olduğunu belirterek "Hatta büyük bir bölümü bu sayede ayakta kalabilmektedir. Yine elde ettiğimiz gelirlerimizin önemli bir kısmını sosyal sorumluluk anlayışımızın gereği olarak paydaşlarımızla bölüşüyoruz. Özellikle son birkaç yıldır Kalkınma Ajansları, Ulusal Ajans, KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumlarla yoğun işbirliği halinde yazılı basınımızın yapısal ve dijital dönüşümlerine dair projeler yürütmekteyiz. Bu çerçevede eğitim faaliyetlerine hız verdik, hem nitelik hem de niceliksel olarak gözle görülür bir artış sağladık"şeklinde konuştu. "Gazeteler başta olmak üzere medya sektörüne yetişmiş eleman desteği sağlamak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Samsun illerinde Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi programları düzenledik. Ayrıca bu eğitimden geçen 100’ün üzerinde genç gazeteci adayının basın sektöründe istihdamlarına vesile olduk" diyen Karaca, bu faaliyetlerin artarak süreceğini kaydetti. Gazetecilikteki dijital dönüşümün sağlanmasına vurgu yapan Karaca, "Sürecin sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla gazetelere ait internet sitelerini iyileştirecek bir projenin çalışmalarını bu yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Hemen akabinde, bu çalışmaya eklemlenecek Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasalarına Entegrasyonu projesiyle gazetelere ait internet sitelerinin reklam alabilme kabiliyetlerini artıracağız” ifadelerini kullandı. Karaca sözlerini, gerçekleştirilen Forum sonunda, BİK adına yeni bir yol haritası, karar alıcılar içinse bir tavsiye raporunun çıkması doğrultusundaki temennileriyle bitirdi. Ana Yapısal Diyalog Forumu, “Kamu gözüyle medyanın önemi” ve “Dijitale dönüşümü ile özel sektör gözüyle medyanın önemi ve dijitale dönüşümü” başlıklarıyla tamamlandı.

HABER ARTIK ZAMAN VE MEKANDAN BAĞIMSIZ

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu ise, dijital ayak izlerini işaret edip gazeteciliğin tamamen format değiştirdiğini vurgulayarak “Çok yakın bir zamanda bayilerden gazeteler alınırdı ama bu alışkanlık da yavaş yavaş kayboluyor. Artık zamandan ve mekândan bağımsız olarak habere ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Dijital ayak izlerimiz Big Data yani büyük veri içine yerleştiriliyor. Big Data’yı analiz edip, bundan sonuçlar çıkarmak önemlidir" dedi ve ekledi: "Teknik ve hukuksal altyapılar bu doğrultuda geliştirilmeli. Kişi ya da kurumların, hak ve özgürlüklere zarar vermeden bu olanakların kullanılması için altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Kâğıt baskı şimdilerde yerini dijital yayıncılığa bırakıyor. İleride belki gazetelerin basılı halini göremeyeceğiz. İnternet gazeteciliğinin hızı artacak ve zenginleşecek.”

AB KOMİSYONUNUN EN İYİ UYGULAMA PROJESİ

Projeye katkı sağlamaktan gurur duyduklarını ifade eden AB Bakanlığı Erasmus + Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel ise her yıl Avrupa Birliği Komisyonu’nun kendilerinden istediği en iyi uygulama projelerinden birisi olarak BİK’in bu projesini işaret etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN