TOKİ piyangosu başlıyor

TOKİ piyangosu başlıyor

Türkiye’de milyonlarca lüks konut stoku beklerken, milyonlar TOKİ’nin yapacağı 100 bin sosyal konut için umutlu bir bekleyişte. Ancak başvuru çok ev az olunca yarın başlayacak kuralar yine piyango çekilişlerini aratmayacak.

DENİZHAN ERKOÇ

Türkiye bir yandan elde kalan konut stoklarını eritmeye çalışırken bir yandan da milyonlarca kişinin ev sorununu nasıl çözeceğini düşünüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin saptamalarına göre, 2019’un üçüncü çeyreği itibarıyla satılamayan sıfır konut stoku 1 milyon 270 bine ulaştı. Uzmanlara göre stokun bu kadar büyük olmasındaki ana neden ise lükse kaçılması ve orta-alt gelir grubunun bu evleri satın alacak maddi gücü bulunmaması. Konu ile ilgili bir diğer ilginç istatistik ise Türkiye’deki ev sahibi olma oranları. Bu oran inşaat sektörünün yansıttığını aksine son 5 yılda düşüşte ve yüzde 60’ın da altına indi.

Dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olma adına en büyük umudu olan TOKİ ise bu hafta sosyal konut için kuralara başlayacak. Kampanyaya toplam 1 milyon 211 bin 518 başvuru yapmıştı ancak proje ile ev sahibi olacak kişi sayısı yalnızca 100 bin. Yarın İzmir Karabağlar’da başlayacak çekilişler farklı tarihlerde diğer iller için de yapılacak. 10 bin konutla projede aslan payını alan İstanbul’da ise durum biraz daha farklı. Tuzla’da yapılacak 5 bin 750 konut için ortada 117 bin 650 başvuru var. Yani 16 Mayıs’taki Tuzla çekilişi piyangonun yılbaşı özel çekilişlerini aratmayacak.

Ankara’da 7 projede talep toplanan 4 bin konut için de kura çekilecek. 18 bin 38 kişinin başvuru yaptığı 7 projenin kuraları, martın ikinci haftası yapılacak. İlk kura Sincan’daki 2 bin 300 konut için 6 Mart’ta olacak. Öte yandan, 25 bin 255 başvurunun yapıldığı Bursa Yıldırım Projesi’nin 9 Mart, 47 bin 931 başvurunun yapıldığı Gaziantep Şahinbey Projesi’nin 30 Mart’ta kura törenleri gerçekleştirilecek. Proje ile 100 bin dar gelirli ailenin kira öder gibi; yüzde 10 peşinat, aylık 894 liradan başlayan sabit taksitlerle ev sahibi olacak. Yatay mimari anlayışıyla İnşa edilecek konutlar 2+1 brüt 75 ve 85 metrekare ile 3+1 brüt 100 metrekare olacak.

ŞUBAT VE MART AYI KURA TAKVİMİ

İzmir Seferihisar/Aliağa/ KemalPaşa, 25-26-27 Şubat, Muğla 28 Şubat, Kayseri Kocasinan/Melikgazi 28 Şubat/ 2 Mart, Aksaray 4 Mart, Konya Ardıçlı 5 Mart, Ankara Sincan 6 Mart, Busra Kestel/ Yıldırım 9 Mart, Sakarya Adapazarı 10 Mart, Kocaeli İzmit/ Körfez 11-12 Mart, Karaman Merkez 23 Mart, Konya Meram 23 Mart, Isparta Merkez 24 Mart, Antalya Alanya 25 Mart, Mersin 26 Mart , Adana Akkuyu/Buruk 27 Mart, Gaziantep Güneykent/Kuzyehir 30-31 Mart Çekilişler 30 Haziran’a kadar devam edecektir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN