Uşak’ta da yetiştirilen Abant alasında sevindiren gelişme

Uşak’ta da yetiştirilen Abant alasında sevindiren gelişme

Uşak’ın Banaz ilçesi Baltalı göletine 5 yıl önce bırakılan Abant alası tatlı su balıkları, geçen süre içinde 70 santimetre büyüklüğe ulaştı

10 Temmuz 2012 tarihinde Uşak Banaz Baltalı göletine istilacı türler ile mücadele ve endemik balık türlerinin geliştirilmesi kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce aşılanan Abant alabalığı geçen süre içerisinde yaklaşık 70 santimetre büyüklüğe ulaştı.Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü’nün, Olta Balıkçılığı Federasyonu’nun desteği ile yürüttüğü proje kapsamında 2012 yılında gölete bırakılan Abant Alası Türkiye’nin endemik balık türlerinden bir tanesi ve adından da anlaşılacağı üzere Bolu Abant bölgesindeki göllerde ve akarsularda yaşadığı biliniyor. Baltalı göletindeki Abant alabalığının mevcudiyetinin tespiti amacı ile bir günlük bir çalışma yapıldı. Çalışmaya Banaz Kaymakamı İrfan Demiröz ve beraberindeki yetkililer de eşlik etti.Gölette yapılan çalışma konusunda bilgi veren Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, “Baltalı göletimiz hem rakım açısından hem de su ve doğal özellikleri bakımından Abant bölgesi ile paralel özellikler barındıran orman içi bir göletimiz. 2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz ile birlikte yapmış olduğumuz bir çalışma ile bu gölete yaklaşık 40 bin balık yavrusu bırakılmıştı. Yapılan aşılamadan sonra gölet her türlü balıkçılığa kapatılarak koruma altına alınmaya başlandı ve bizler de elimizden geldiği kadar yetkililere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu balık türünün bu gölette tutunması bizler için doğa ve ülkemiz balık türlerinin korunması açısından son derece önemli. Gelişimini her yıl yapmaya çalıştığımız tespit çalışması ile izlemeye çalışıyor ve yetkililer ile paylaşıyoruz. Abant alabalığı Abant Gölü’ne özgü bir balık olmasına rağmen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce türün korunması amacı ile uygun olan su havzalarına kontrollü olarak yerleştiriliyor. Bu çalışma çok önemli, eğer Allah korusun Abant Gölü’nde bir sıkıntı meydana gelirse türü kaybetmemek gerekiyor. Genel müdürlüğün üretim tesislerinde her yıl milyonlarca doğal alabalık üretimi yapılarak sucul sistem desteklenmeye çalışılıyor. Hem bizler için hem de ülkemiz son derece önemli olan bu çalışmayı sonuna kadar destekliyor ve sahip çıkıyoruz” dedi.Atalay açıklamasının devamında, Baltalı göletinin hem amatör balıkçılığa hem de ticari balıkçılığa Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce kapatılan bir alan olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“Göldeki duruma göre önümüzdeki dönemde kontrollü olarak avcılığa açılabilir ancak bunun kararını yine yetkililer verecekler. Bizlerin görevi onlara yardımcı olmaktır. Bu göletteki Abant alası üreme düzeyini arttırmak için bazı çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu konuda da Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğümüzce işbirliği içerisinde olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugünkü çalışmamıza destek olan ilçemiz kaymakamı İrfan Demiröz beye de ayrıca teşekkür ediyorum.”

UŞAK/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN