Eşsiz kâbusların sevimli mimarı Miyazaki

Bugün müsaadenizle efsanevi denebilecek geçmişi kadar, heyecan verici geleceğiyle de hep zirvede kalan bir üstaddan bahsetmek istiyorum: From Software’in başkanı Hidetaka Miyazaki. Bilgisayar oyunları sahasında gerçek bir üstad. Dark Souls üçlemesi, Demon Souls, sonda Bloodborne ve en son Sekiro: Shadows Die Twice ile oyun tarihine adını altın harflerle çoktan yazdıran bu çekingen görünümlü, ama sevimli ve eşsiz adam…

20-02/04/screenshot_1.jpg

Miyazaki, Twitter hesabında “Belli bir türe bağlı kalmak prangadır” diyen, hep taze tasarım fikirleri peşinde bir beyin. Oyunlarında aksiyon, korku, stealth, adventure, rpg öğelerini hangi baharatın hangi sebzeyle, hangi etle gideceğini yutmuş şefler gibi tatlı tatlı kullanıyor.

2019’da, ilk yazımda bahsettiğim Sekiro adlı başyapıtı ile yılın oyunu ödülünü aldı, ki bu kadar kalabalık bir yılda bu hiç kolay değildi. Miyazaki, ödüllere tok bir yönetmen gerçi, altın joystick yaşam boyu başarı ödülüne de sahip. Ancak sektörde özlem duyacağı neredeyse pek bir ödül kalmamış olması onu hiç yavaşlatmışa benzemiyor. Eli kulağında olan yeni projesinden bahsetmeden önce üstadın çocukluğundan kısaca bahsetmek isterim.

***

Japonya’nın güneyinde, Shizuoka’da dünyaya gelen Miyazaki’ninki tipik bir başarı öyküsü değil. Ancak oyunlarının tasarımına işleyen o tılsımlı dokunuşu belki de burada aramak gerekiyor: Hayatta büyük hırsları olmayan, içe kapanık, kendi hayal dünyasında bir çocuk. Sıkı bir kitap ve manga okuyucusu, ancak ailesinin durumu çok kötü olduğu için her istediği eseri alamıyor. Kütüphaneden ödünç alabildiği kitapların bazıları İngilizce ve bu durum, genç Miyazaki’yi anlayamadığı kısımları hayal gücü ve kendi kültürel tahayyülüyle doldurmaya itiyor. İmalar ve çevredeki ipuçlarıyla, az diyalogla, bol sisli hikayeler anlatmak, daha sonra onu zirveye taşıyan oyunların ana unsurlarından biri oldu. Herhangi bir oyununu biraz oynadığınızda sizi hemen çarpacak, cazibesine dayanılamayan, o inceden uğursuz gizem…

***

Miyazaki, Keio Üniversitesi’nden tahmin edeceğimizin aksine programcılık değil, Sosyal Bilimler derecesi alıyor, ancak matematiği bayağı kuvvetli olmalı ki Amerikan menşeili Oracle şirketinde hesap yöneticiliğinde çalışıyor. Ancak bir arkadaşının tavsiyesiyle 2001 tarihli “Ico” adlı unutulmaz macera oyununu oynayınca oyun sektörüne geçmesi gerektiğine karar veriyor. Böyle bir üstadı sektöre kazandırdığı için Ico’yu ne kadar yad etsek azdır. Şimdi gelelim Miyazaki’nin yeni bombasına…

***

From Software’in devlet sırrı gibi saklanan ve İskoç mitolojisi unsurları içereceği dışında hakkında pek bir şey bilinmeyen yeni oyunu Elden Ring, bu yaz çıkacak. Sanırım yabancı medyayla alakalı olan herkes Game of Thrones dizisini duymuştur. İşte işin iştahları daha da kabartan bir detayı, Miyazaki’nin yeni oyun üzerinde bu dizinin yazarı George R. R. Martine ile iş birliği yapmış olması. Mutfakta işler bittiğinde bu iki fantezi ustası ortaya nasıl leziz bir yemek çıkaracak görmek için sabırsızlanıyorum.

***

Elden Ring’de Miyazaki’nin diğer oyunlarına göre daha geniş, hatta karakterimizin at sırtında da keşfedebileceği, İskoçya’nın manzaralarından esinlenmiş büyük bir oyun alanının söz konusu olacağını biliyoruz. Oyundaki karakterlerin davranışlarının günün saatine ve hava koşullarına göre değişeceği detayı da bir başka ağız sulandırıcı söylenti kırıntısı. Buradan oyunun büyük bir kısmının kesintisiz gerçek zamanda akacağını, oyuncunun hareketlerini bunu hesaba katarak planlaması gerekebileceğini tahmin ediyorum. Ancak bu bilginin resmi olmadığını hatırlamakta yarar var.

***

Ancak değişmeyeceğini kesin olarak bildiğimiz ve zaten değişmemesi gereken şey, Miyazaki’nin oyunlarının ruhunu tanımlayan o puslu, uğursuz ve ıssız havanın bu oyuna da hakim olacağı. Miyazaki bir röportajında “dünyanın bize karşı hassas olmayan bir yer olduğunu” ve “karanlığın ortasında ışığın”, “çamurun ortasında incinin” çok daha değerli olduğunu söylüyor. Bu yüzden oyunlarında oyuncuyu pek ödüllendirmeyen, okşamayan, sert bir tasarım felsefesi izliyor.
Miyazaki, önümüzdeki yazılarda da inşallah bir şekilde yine yolumuzun kesişeceği bir isim olacak, özellikle yeni oyunu Elden Ring bu yaz piyasaya çıktığında…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.