Edebiyatta hayalci siyasette gerçekçiyim

Başbakan Binali Yıldırım’ın siyaset-hakikat ilişkisine dair sözleri üzerinden yürüyen tartışmayı yazmıştım dün.

Binali Bey, siyasetin her zaman hakikatle örtüşmeyeceğini söylüyordu. Ben de bunun illa, seçim dönemlerinde boş hayal sattıklarının bir siyasetçi ağzından itirafı anlamına gelmediğini savunuyordum.

Hayal tacirliğine değil, seçimlerdeki popülist vaat yarışının seçim sonrasında yerini gerçekçiliğe bırakacağına vurgu vardı o sözlerde, telaşa mahal yok demek istiyordu. Ki bu da gerçekçi bir siyasi söyleme girerdi.

Reelpolitiği her halükarda yeğlerim, ‘itikatta şu amelde bu mezheptenim’ kalıbıyla söylersek siyasette realist, edebiyatta ise romantik akımlardanım.

Gerçek olamayacak kadar harikulade şeyleri, mesela büyülü gerçekleri hayatta değil ama edebiyatta ararım.

İçinde yaşadığımız bu çivisi çıkmış dünyanın bunaltısından bir kaçış sağlamayacaksa, bizi çevreleyen trajik gerçekler duvarını isyan tuğlaları üstüne kurarak bir daha örmekle kalacaksa niye yazılsın şiirle roman?

Çilehanede kederli şarkılar söylemekten öteye gidecekse şayet edebiyat, Anka kuşlarıyla kanat açmalı hayale, Kaf dağlarında gezinmeli değil mi?

Hece dergisi, ‘Türk Edebiyatında Polemikler’ başlığıyla müthiş bir özel sayı çıkardı. Kapsamlı ve doyurucu, vaatkar olduğu kadar tatminkar da...

Dokuz yüz sayfayı bulan tuğla gibi hacimli bir çalışma ama duvar örmüyor. Zümrüdü Anka’nın izinde edebiyat tarihinin engin semalarına kanat çırpmak isterseniz, okumanızı hararetle öneririm.

Ama bilhassa da Yaşar Can imzalı “Münazaradan münakaşaya uzanan bir polemik: Hayaliyyun-Hakikiyyun” makalesini kaçırmayın.

***

Edebiyatımızda hayalcilerle hakikatçilerin çatışması biraz geriye gidiyor, cumhuriyet öncesine, yeni değil. Fakat bitmiş, kapanmış da değil, hala devam ediyor.

Bir de üçüncü yolcular var ekoller arasında, hakikati hayal ile süsleme yanlıları. Ne yavan gerçekçi ne de büyülü dünyacılar, ne pürrealist ne de saf romantik.

Neyse ki karmacılar sertliğini alıyor tartışmanın da gerçekçiliğin de, edebiyat için iyidir.

Fakat gerçeği hayal tozuna bulamanın siyaset için de aynı iyilikte olduğu söylenemeyeceğinden...Aslen, edebiyatta romantik siyasette realistlerdenim. Ya siz?

Son kararınızı vermeden önce Hece’ye bir bakın.

YORUMLAR (51)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
51 Yorum