Sevgili gençler gülümseyin...

Seçimler bitti.

Sınavları seçimden dolayı ertelenen gençler halen bilgi için akıl teri döküyor. Hafta sonu nüfusumuzun % 3.5’una denk gelen ve Türkiye’nin geleceğini belirleyen gençler üniversite sınavlarına giriyor.

Üniversiteye yerleşmek için YKS'ye 2 milyon 322 bin 421 kişi başvurdu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumu TYT'ye 2 milyon 322 bin 421 kişi başvurdu. Sınavın ikinci oturumu AYT'ye başvuran aday sayısı ise 1 milyon 982 bin 669 kişi oldu.

Gençlerin geleceği, seçimlerden dolayı ertelenmeyecek kadar önemlidir. Gençlere yatırım geleceğe yatırımdır. Lakin bizim gibi siyasi bürokrasiyi her şeyin üstünde tutan ülkelerde, maalesef siyaset; eğitimin de hayatın da önünde. Seçim, siyasi çekişmeler sınav arefesinde bazı öğrencileri çok politize etmiş. Türkiye’de siyasi kavgalar, yıllardır olageliyor. Gençlerin geleceğini belirlemede çok etkili olan üniversite sınavı ve öncesi siyasi kavgalardan ebeveynlerin çocuklarını uzak tutmaları gerekiyor.

AKLIN MİMARİ GENÇLER

Sevgili gençler, sınav öncesi seçim kavgaları tuzağına düşmekten kendinizi uzak tutunuz.

Siz bir aydının, çobanın, burjuvanın oyundan daha değerlisiniz. Siz dünyanın gelecekteki akıl mimarları olacaksınız. Günlük kavgalar ile kendinizi sığlaştırmaktan uzak tutun. Sonucunu değiştiremeyeceğiniz ve ak kara kısır döngüsüne kendinizi sürüklemeyin. Siyasi çatışmalar size bir pozitiflik kazandırmayacağı gibi sizden çok şey götürüyor.

Hafta sonu gireceğiniz sınava odaklanın. Zihinsel disiplininizi sınav odaklı sağlayın. Amaç merkezli odaklanın. Odaklanmak; zihinsel dağınıklığınızı giderir, okuduğunuzun algısını yüksek kılar ve sizi doğru sonuca ulaştırır.

Sizi, siz kılar.

Uzun süredir çalışıyorsunuz. Emek veriyorsunuz. Koşu bitmeden zafer ilan eden siyasetçiler gibi tuzaklara düşürmeyin kendinizi. Koşu bittikten sonra koşan atlar amacına ulaşır. Saatlerce cep telefonunu elinize alıp sosyal medya ile seçim spekülatifleriyle kafanızı güncelin çöplüğüne dönüştürmeyin. Kalemi, kağıdı, silgiyi elden bırakmayın. Sizler uzun koşunun akıl hocaları olacaksınız. Kısır kavgalarla yola yorgun çıkmayın.

ÜNİVERSİTELERDE HEPİNİZE YER VAR TABİ YERİNİZİ ALMAK İSTERSENİZ

Sevgili gençler, artık açıkta kalma veya herhangi bir üniversiteye yerleşememe gibi bir sorunu kalmadı.

Hatta geçen yıl 350 bin üniversite kontenjanı boş kaldı. Şu ana kadar yaptığınız çalışmalar ve girdiğiniz denemelere bakarak üç aşağı beş yukarı hangi üniversite ve bölüme gireceğinizi tahmin edebiliyorsunuz. Daha önceki yıllarda sorulan sorulara benzer sorular sorulacaktır

Zorluk derecesi değişebilir ancak zor veya kolay herkes için geçerli. Bundan dolayı bir moral bozukluğuna girmeyin. Halen çıkmış sınav sorularına bakmadıysanız son dört gün bakmanız için zaman kafi.

Son hafta çalaşması ile mucize bir başarı elde edilmez. Ancak son hafta doğru bir yaşam ile başarınızı arttırabilirsiniz. Bu birkaç günde zamanı doğru kullanmak ve doğru kişi ve davranışlarda bulunmak önemli. Uyku düzeni hayatın öznesi. Uykusuz bir beden kafayı köreltir bedeni yorgun kılar.

Beklentilerinizi, yıllık çalışma performanslarınıza bağlı kalarak belirleyin . Yapmadığımız fedakarlığın, göstermediğimiz başarının beklentisini, hayalini kurmayalım ki sınavda kaygı yaşamayalım.

Sınava giren her öğrenci heyecan yaşar. Heyecan yaşamak sınava giren öğrencinin fıtratında var. Ayrıca heyecan sınav için yararlı bir duygu zindeliğidir. Sizlerin zihnini dinç tutar, bilgi çağrışımı yapar ve sınavda unutkanlığı azaltır.

Yalnız heyecan ile stresi karıştırmamak lazım. Heyecan fıtri bir duygu tazeliğidir. Çevre faktörlerinin sizdeki heyecanı tetikleyip strese, paniğe, kaygıya dönüştürmesine izin vermeyin. Yaşınız gereği duygu yönetiminizi kendiniz sağlayabilirsiniz. Hayatımızın aktörü olun. Duygu ve davranış kontrolünüzü kendiniz sağlayın. Sizi sizden daha iyi tanıyan nadir insan var. Sizler, kendiniz için yararlı olanı seçin. Dışarıda yapıcı olmak adına karamsar tablolar çizen insan şirketlerine hayatınızda izin vermeyin. Sizler değerlisiniz, değerinizin farkında olmayan klişeleşmiş ve son kullanma tarihi geçmiş dikte edici nasihatlere(!) kulaklarınızı tıkayın.

Gülümseyin. Gülümsemek insanı olumsuz düşüncelerden arındırır. Mutlu insan başarılı olur.

Mutluluk da yaşınızın fıtratında gizli. Bu gizli hazinenizi sınav öncesi dört gününüzde kullanın.

Kağıt önünüzde . Başarılar diliyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.