Bir derbiden daha fazlası

Geçen sene bu statta Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan 90 dakika tarihe ‘en kötü derbi’ olarak geçmişti. Avrupa’da kritik maç arefesinde Şenol Güneş hiç riske girmemiş, takımı yarı alandan bile çıkartmamış, 1 puana oynamıştı. Advocaat da ‘önce kaybetmeyeyim’ diye düşününce stada futbol izlemek için gelen taraftarın parası yanmıştı!

Bu sene ise öyle bir maç oynandı ki geçen sezonki derbiden 40 tane ederdi. Peki ne değişmişti de futbol ‘çağ atlamış’tı? Beşiktaş açısından değişen çok şey yoktu. Şenol Güneş aynı, kontrollü futbol felsefesi aynı, takım neredeyse aynıydı. Yeni olarak sahada sadece Pepe ve Medel vardı.
Fenerbahçe ise her şeyiyle farklıydı. Kulübede kazanmayı daha çok isteyen Aykut Kocaman, sahada da 7 yeni transfer vardı. Bir de müthiş desteğiyle taraftarı.

Kocaman, Mehmet Ekici’yi Josef- Ozan ikilisine yakın oynatarak orta alanda bir duvar ördü ve Beşiktaş’ın bu bölgeden gelen vurucu gücünü kırmayı başardı. Janssen’e yardıma giden Giuliano ve Valbuela’nın enerjisi ile de Beşiktaş savunma bloğu üzerinde baskı kurdu. Ancak Pepe yönetimindeki savunma az hata yapıyordu. Medel’in yarattığı penaltı dışında da baskıya ilk yarı boyunca direndi bu savunma.

Beşiktaş özgüveni yüksek bir takım. Golü yediğinde ya da baskı gördüğünde dağılmıyor. Ama Quaresma farklı, durduk yere strese girip kendini attırabiliyor. Eğer Neto’nun kırmızı kartı olmasa ikinci yarıda Beşiktaş, oyunu dengeleyip kontrolü böyle kolay eline alamazdı.

KOCAMAN BİR KAZANÇ OLDU

Bir penaltı, iki kırmızı kart ve yüksek tempodan sonra ikinci 45 dakika daha kontrollü geçer diye düşündük. Beşiktaş tecrübesi ve daha yüksek olan fiziksel gücü ile yüklenmeye başladı. Oğuzhan’ın inisiyatifi alması, Medel ve Caner’in bindirmeleri Fenerbahçe’yi savunma durumuna geçirdi. Şenol Güneş’in tribüne gönderilmesi bile Beşiktaş’ın temposunu düşürmedi. Riskleri göz önüne alarak gol için bastıran Beşiktaş 77. dakikada az adamla yakalandı ama bahtsız Ozan topu değil kendini gol yapınca Fenerbahçe’yi baskıdan kurtarma fırsatını kullanamadı. Kanarya’yı rahatlatan ise Atiba’nın sebep verdiği penaltı oldu.

Seyir keyfi yüksek, tempolu, ilk yarısı Fenerbahçe’nin, ikinci yarısı Beşiktaş’ın üstünlüğünde geçen, kazancın Kocaman olduğu bir derbiydi. Golleri, kartları, penaltıları, futboluyla unutulmaz bir 90 dakikaydı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum