Bilişim sektöründe iş bulmak

Hangi üniversiteden mezunsun?

Beyaz yaka olarak iş başvuruları yapıyor ve mülakatlara gidiyorsanız heralde size ilk sorulan sorulardan biri bu olacaktır. Hatta mülakata çağırılma aşamasında bile ilk elemeler cvnizde yazan üniversite bilgileri üzerinden yapılmıştır büyük ihtimalle. Sadece tek bir üniversitenin mezunlarının başvurularını değerlendiren firmalar bile gördüm bu sektörde.

Her ne kadar üniversite mezunu olmak günümüz için olmazsa olmaz gibi görünse de, aslında bugünün bir üniversite mezunu, 20 sene öncenin lise mezunu ile aynı kefede kalmaya başladı maalesef.

Bundan 20, 30 sene önce mühendislik fakültesi kapısına gelerek öğrencilere iş teklif edip, o günün şartlarına göre güzel maaşlarla, henüz mezun dahi olmamış kişilerin işe alındığını anlatmıştı bir yakınım. Öyle ki, şirketin mühendis olmayan diğer çalışanları bu maaşlardan pek bir rahatsız olmuşlar.

Günümüzde ise artan nüfus ve artan okuma oranları sayesinde üniversiteler her yıl binlerce yeni mezun veriyor. Dolayısı ile iş arayan biri için her sene piyasaya binlerce yeni rakip çıkıyor aslında. Üstelik sayıları artan yüksek lisans ve doktora mezunlarını da hesaba katarsak, cvsindeki tek madde mezun olduğu üniversite olan biri için şartlar iyice zorlaşıyor. 2017 yılında mezun olan mühendis sayısı 90 binlere çıkmış durumda. Bildiğiniz gibi piyasada bir şeyden çok fazla varsa, onun değeri de düşük olur. Son yıllarda çokça duyduğum “üniversite mezunları asgari ücretle çalıştırılıyor” serzenişi de aslında bu sebepten oluyor.

Bu durumda binlerce mezun arasından iş bulmanız için ya torpil bulmanız ya da kendinizi bir şekilde kanıtlamanız gerekiyor.

Torpil konusuna hiç girmeyeceğim, orası mayınlı bölge. Benim anlatmak istediğim kısım kendinizi kanıtlama konusu. Bu da aslında işin çıraklık dönemi oluyor. Üniversite hayatı her ne kadar güzel ve yan gelip yatılabilir olsa da, iş hayatına atıldığınızda sudan çıkmış balık gibi hissetmemeniz için aslında çok güzel bir hazırlık dönemidir. İşte bu yıllarını dersler dışında boş geçirenlerle, mezun olduklarında ‘’iş bulamıyoruz, asgari ücretle mi çalışacağız’’ diyenler aynı kişilerdir aslında.

Her işin bir çıraklık dönemi vardır. Üniversitede teorik olarak birçok bilgi edinilse de iş, en iyi yaparken öğrenilir. Zaten kaliteli eğitim veren üniversitelerin sayısı bir elin parmakları kadarken, siz çıraklık döneminizi mezuniyet sonrasına bırakırsanız, bu ‘’iş bulamıyoruz, asgari ücretle mi çalışacağız’’ diyenlerden olmanız pek muhtemel olacaktır. Son dönemlerde çoğu kişi bu çıraklık dönemini yaşamadan direk yüksek pozisyonlarda işe girme peşinde koşuyor. Stajyerliğe kölelik diyenden tutun da, asgari ücret veren firmalara söven kişiler okuyorum sosyal medyada. Bunları söyleyenlerin kaçırdığı çok büyük bir nokta var. Bir mesleği öğrenmek için kurslara gidip binlerce lira para verenler, aynı işi öğreneceği bir işe girerken yüksek maaşlar talep ediyorlar. Firmalar bu kişilerden istedikleri verimi alana kadar bir yandan maaş öderken bir yandan da bu kişilere vakit harcıyorlar. Bu sürecin sonunda da kişinin işin altından kalkamama veya işi öğrenip başka bir firmada işe girmek için istifa etme ihtimalleri de var.

Bunların yanı sıra, bugün yazılım sektörüne baktığınızda, alaylı olarak tabir edilen ve üniversite mezunu olmayan, başvurduğu her firmanın işe almak isteyeceği, hatta başvurmadan iş teklif edilen kişilerin sayısı hiç de az değil. İşte bu kişiler, piyasaya daha erken atıldıkları ve yaptıkları işi direk sahada öğrendikleri, yani çıraklık dönemlerini verimli geçirdikleri için, aslında üniversite mezunu olmamalarına rağmen 1-0 önde oluyorlar. Tabi bu dediğim kurumsal firmalar için çok da geçerli değil çünkü kurumsal bir firmaya üniversite mezunu olmadan girmek bir hayli zor.

Sonuç olarak özellikle bilişim sektöründe iş arıyorsanız, çıraklık döneminizi nasıl geçirdiğinizi göz önünde bulundurun. Cvnizde mutlaka başvurduğunuz pozisyona uygun çalışmalarınız olsun. Çıraklık döneminizi henüz geçirmediyseniz de önceliğinizi para kazanmaya değil, kendinizi geliştirmeye verin. Bunu aslında kendinize yaptığınız bir yatırım gibi düşünün. Bol şanslar...

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum