Irak Kürdistanı’ndan Türkiye’ye para transferi

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi’ne ihracat yapan şirketler, orada kazandıkları paraları Türkiye’ye genellikle kurye firmaları vasıtasıyla getiriyormuş…
Çuvallarla arabalara yüklenen paralar, Türkiye’ye nakledilirken Habur Sınır Kapısında kayıt altına alınıyormuş…
Aslında Türkiye ile Kürdistan Bölge Yönetimi arasında işleyen bir bankacılık sistemi de varmış, fakat para transferlerinden çok yüksek ücret alındığı ve transferler uzun zamanlara yayıldığı için bu sistem pek tercih edilmiyormuş…

***

Geçen gün, içinde 7 milyon dolar bulunan bir kurye aracı, Habur’dan Türkiye’ye giriş yaptıktan kısa bir süre sonra, yüzleri maskeli bir grup haydut tarafından durduruldu; ellerinde otomatik tüfekler bulunan haydutlar araçtaki beş kişi etkisiz hale getirdi, kurye aracının lastiklerini patlattı ve 7 milyon doları alıp kaçtı.

2015 senesinde de olmuş böyle bir soygun.

O zaman da 7,5 milyon dolar çalmış soyguncular.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı diyor ki: “Milyon dolarlar bu yoldan geliyor tedbir, alınamıyor mu? Bu paralar gümrükten çıkarken kayıt altına alınıyor. Devletin bir şekilde güvence altına alması lazım… Yolları kesiliyor, soygunlar yapılıyor… Bu ihracatı ciddi etkileyecek. Geçen seferki soygunda, çalınan paralardan dolayı ihracatçılar mağdur oldu. İhmal var tabii ki. İpek yolu orası, bir dakika bile trafik durmuyor, sürekli orada bir yoğunluk var; şoförü indiriyor, çuvallarla parayı nasıl alıp kaçıyor ve kurtuluyor? Bulunmaması da biraz kaygı verici.”

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu’na da kulak verelim: “İlk soygunun yapıldığı zamanla bugünkü durum farklı. O zaman evimizde bile can güvenliğinin olmadığı bir dönemdi, bugün güvenlik had safhada. Bu süreçte böyle bir olayın yaşanması bölge insanı olarak bizleri tedirgin ediyor. İpek yolu Türkiye’nin ihracatının büyük kısmının yapıldığı bir yol. Bu para ihracat yapan tüm firmaların parasıdır. Bunda belki İstanbul, Mersin, Anteplinin parası vardır. Bunun için temennimiz biran önce faillerin bulunması ve bu yol güzergahında güvenliğin arttırılmasıdır. Firmayı eleştirdiğimiz konu da, bu kadar yüklü miktarda para nasıl güvenlik alınmadan taşınabilir?” (Kaynak: Amerika’nın Sesi)

Söz konusu güzergâh elbette daha emniyetli hale getirilsin, kurye firmaları da emniyet tedbirleri alsın…

Ama asıl iş, para transferini o yola mahkûm etmemektir.

***

İhracat ihracat diye yırtınacaksınız, falanca yerdeki para kaybımıza yanıp kül olacaksınız, sonra da Kürdistan Bölge Yönetimi pazarında tutunabilmek için çırpınan ihracatçıları bu hallere düşüreceksiniz… Akıl alır şey değil.

İki tane kamu bankası -diyelim ki Halkbank ve Vakıfbank- Kürdistan Bölge Yönetimi ile Türkiye arasında ucuz ve hızlı para transferi yapamaz mı?

Yapıversin işte, olsun bitsin.

Hepsi bu.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum