Pardon, Çavuşoğlu Latin Amerika’ya gitmedi mi?

Pazartesi günü (30 Ocak) gazetede şöyle bir haber okumuştum: "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika’yı kapsayan dört günlük Latin Amerika turu bugün başlıyor…"

Salı ve çarşamba günlerini yollarda geçirdim. Arabada mütemadiyen radyo dinledim. Saat başı haberler. Latin Amerika ülkeleri ile münasebetleri çok önemsediğim için, Çavuşoğlu haberini başından itibaren hiçbir kelimesini kaçırmadan dinleyeyim diye her seferinde kulağımı iyice kabarttım. Ama nafile. Yoktu öyle bir haber.

“Pardon” dedim kendi kendime, “Ben mi yanlış biliyorum? Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Latin Amerika seyahatinde değil mi?” Dinlenme tesislerinde gazetelere baktım, akıllı telefonumdan internete girip haber sitelerine göz attım… Gene yok. Veya benim gözümden kaçtı. Demek ki en iyi ihtimalle gözden kaçmaya müsait şekilde verilmiş, koca Dışişleri Bakanı’nın Latin Amerika seyahatine dair haberler.

Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce (2 Şubat 2017, Saat 12:50) şansımı bir kere daha deneyeyim dedim. İnternete girip Çavuşoğlu’nun izini sürdüm. Veee… Buldum! “Çavuşoğlu: FETÖ’nün peşini Arjantin’de de bırakmayacağız” diye bir haber. Bunu nerede söylemiş Çavuşoğlu? Arjantin’de söylemiş. Demek ki Latin Amerika seyahati gerçek. Evet evet, kesinlikle gerçek; bakın bir haber daha buldum internette: "Arjantin’deki Ermenilerden Çavuşoğlu’na kınama."

Hepsi bu mu peki? Çavuşoğlu’nun Latin Amerika’daki temaslarında öne çıkan başka bir başlık yok mu? Türk basını, Türkiye-Latin Amerika ilişkilerindeki gelişmeleri öne çıkaran bir haber yapmamış mı hiç? Çavuşoğlu’nun seyahati vesilesiyle Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika’yla münasebetlerimizi yahut bu ülkelerin bize hitap eden ve fakat bizim henüz ilgilenmediğimiz potansiyellerini enine boyuna inceleyen makaleler neşretmemiş mi? Ben görmedim. Demek ki basınımızın ufku o kadar geniş değil.

Çavuşoğlu’nun Latin Amerika seyahatinin mana ve ehemmiyetini yansıtan haberler ve makaleler başka hiçbir yerde olmasa da Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde muhakkak olur diye düşündüm ve son olarak oraya da baktım. Tam bir hayal kırıklığı... Sitenin ana sayfasında konu hakkında tek satır yoktu. En taze haberlerin (!) yer aldığı üst kısımdaki son haberler, yenilik sırasına göre şöyle sıralanıyordu:

1. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter’i 31 Ocak 2017 tarihinde kabul etmiştir…

2. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Polonya’nın Ankara’ya atanan yeni Büyükelçisi Maciej Lang’ı 30 Ocak 2017 tarihinde kabul etmiştir…

3. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 22-25 Ocak 2017 tarihleri arasında Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı ziyaret eden Sayın Cumhurbaşkanımıza refakat etmiştir…

Evet evet, Çavuşoğlu’nun 22-25 Ocak 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı ile beraber Afrika’ya gittiği haberi vardı, ama 30 Ocak 2017’den beri Latin Amerika’da olduğu haberi yoktu. Pes!

***

Yazımın başında zikrettiğim eski haberin devamıyla iktifa etmek mecburiyetindeyiz:

“Bakan Çavuşoğlu’nun Latin Amerika’daki ilk durağı, Arjantin olacak. Çavuşoğlu’nun 30 Ocak’taki ziyareti, 2010’da yüzüncü yılını dolduran ikili ilişkilerde 19 yıl aradan sonra ülkeye dışişleri bakanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. İki ülke arasında ticaret, turizm, kültür ve bilimsel iş birliği alanlarında çok sayıda ikili anlaşma bulunurken, son olarak, 2011’de Hava Ulaştırma Anlaşması, Madencilik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Diplomasi Akademileri Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Çavuşoğlu’nun yapacağı ziyarette de, Türkiye ve Arjantin arasında ‘Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’ imzalanacak. / Bakan Çavuşoğlu’nun Arjantin’nin ardından Paraguay’a yapacağı ziyaret ise Türkiye’den ülkeye dışişleri bakanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacak. Ziyarette, Türkiye ve Paraguay arasında ‘İkili Hava Ulaştırma Anlaşması’ ve ‘Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’ imzalanması öngörülüyor. / Çavuşoğlu’nun Latin Amerika’daki üçüncü durağı ise Dominik Cumhuriyeti olacak. Ziyarette, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel kuruluşlardaki iş birliği imkanları ele alınacak. / Dışişleri Bakanı, Latin Amerika turunu 3 Şubat’ta Türkiye’nin Güney Amerika’daki ilk stratejik ortağı, Meksika ile tamamlayacak.”

Bunlar önemsenmesi gereken gelişmeler değil mi?

Çavuşoğlu’nun Latin Amerika seyahatine atfedilen haber değerinin düşüklüğü canımı sıktı vesselam.

YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum