Beşiktaş Avrupa’da farklı mı?

Başlıktaki soruya yanıtım “Hiç de değil!” olur. Beşiktaş’ın ligdeki oyun anlayışı ve kalitesi neyse, Avrupa’daki de o. Fark bizim ligimizden kaynaklanıyor: Planlanmış, yıldırıcı ve kasıtlı sertlik. Saha içinde -ama futbol dışı- kışkırtma ve psikolojik taktikler. Çağdışı taktik anlayışlar. “Kazanayım da nasıl kazanırsam kazanayım” anlayışı özetle. Ve bu fırsatçılığı “rekabet” üzerinden yüceltmeler bir de.

Porto-Beşiktaş maçında gol girişimi sayıları 11’e 11 idi. Beşiktaş 3-1 kazandı. Leipzig maçında bu sayı 10’a 10 oldu. Beşiktaş 2-0 kazandı. Hücum üretkenliğini Şampiyonlar Ligi’nde çok verimli kullandı şu ana kadar Beşiktaş. Süper Lig’de belki de bunun eksikliğini çekiyor biraz. Bu konuya milli maç arasında ayrıntılı değineceğim.

Porto ve Leipzig maçları için, mükemmel konsantrasyonun yanı sıra, Şenol Güneş tarafından çok iyi oluşturulmuş stratejilerden söz etmek lazım. Özellikle de maçların ilk yarıları itibariyle. Her iki maçı da ilk yarıda kopardı Beşiktaş. Leipzig karşısında ilk yarı gol girişimlerinde 7-1 üstünlük kurdu. Semeresini de gördü.

2. yarı Leipzig ilk çeyrekte 4, son çeyrekte 5 gol girişimi üretti. Beşiktaş’ın bu yarı sadece 3 gol girişimi var, ama bundan daha fazla kontratak şansını da heba ettiği açık. Derbi hasarı olmasa 3. golü de bulurdu. Zorunlu mola sonrasında dk. 60-80 arası sergilediği anlayışı 2. yarının tamamına yayabilse, bu kadar pozisyon da görmezdi kalesinde. Porto maçının 2. yarısında başardığı buydu. Şimdi merakla Monaco deplasmanını bekliyorum.

TUHAF DERBİ, TUHAF YENİLGİ

Derbi ve hakemi üzerine çok şey söylendi, yazıldı, tartışıldı. Her şey gün gibi ortada. Bunlara ekleyecek sözüm yok. Rahmetli Vedat Okyar’ın dediği “Hakemi de yenecek” golü Negredo’yla buldu Beşiktaş derbide. Ama o kez de yan hakeme takıldı. Demek ki bundan sonra “hakemi değil, hakemleri yenecek” Beşiktaş. Çıtayı yükseltmek şart.

Ligde şu ana kadar 15,7 gol girişimi ortalamasıyla oynuyor Beşiktaş. İç saha, deplasman fark etmiyor. Önemli bir gösterge. Fenerbahçe karşısında da Beşiktaş’ın ürettiği gol girişimi sayısı 15. Fenerbahçe’ninki ise 8. maç adil şartlarda oynansa ve Negredo’nun golü verilse, büyük olasılıkla bu maçı da galibiyetle kapardı Beşiktaş.

Şurası açık: Beşiktaş, son iki sezondur edindiği deneyimlere karşın, tuzağa düştü. Tıpkı geçen sezon Fenerbahçe’yle oynadığı kupa maçında olduğunca. Bu kazanın sezon başında olması, daha kritik bir ana denk gelmemesi, üzerinde düşünüp dersler çıkarmak için iyi bir fırsat. Bu, son stratejik hata olsun artık. Şimdi eksiklere rağmen, içerdeki Trabzonspor maçını kazanma ve gereken kafa esenliğine ulaşma zamanı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum