Beşiktaş nerelerde zorlandı?

Beşiktaş geçen sezon oyun yapısı ve buna bağlı hücum üretkenliği açısından iyi bir standart yakalamıştı. Özellikle de sezonun ikinci yarısında. Geçen sezon da ilk yarıda arayış ve bocalama vardı, bu sezon da öyle oldu. Bu sezonun ikinci yarısında belli bir standart yakalayabilmek için, ara transferde Şenol Güneş’in kafasındaki oyun anlayışına uygun takviyeler yapılması şart.

Geçen sezon ligde en çok fark yaratan mevki orta üçlüydü. Özellikle de Sosa’nın 2. yarıda form tutmasıyla iyice belirginlik kazandı bu durum. Oğuzhan-Atiba-Sosa vazgeçilmez orta üçlü oldular. Şenol Güneş ilk yarıda bazı arayışlar içinde olmuştu, ama sonradan taşlar yerine oturdu. 15-33. haftalar arasında Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsü her maç ilk 11’de başladı.

Oğuzhan ile Sosa geçen yıl ligde 16 gol, 19 asist ürettiler. Buna Atiba’yı da eklersek, toplam 18 gol, 20 asist. Azımsanmayacak bir sayı. Bu sezon şu ana kadar Talisca 4 gol, 1 asistte, Oğuzhan 2 gol, 1 asistte. Tolgay, G. İnler ve Atiba’nın da 1’er asisti var. Kabul edelim, Talisca’nın sakatlığı dengeleri bozdu, Şenol Güneş’i arayışa itti.

Ligde ilk yarı en çok boy gösteren orta üçlü Oğuzhan-Atiba-Tolgay oldu, ama beklenen üretkenlik gelmedi. Kanat forvetinde ise bütün yük Quaresma’ya bindi. Kanat forvetleri geçen sezon da inişli çıkışlı bir grafik çizmiş, yine de form tutan oyuncu formdan düşenin açığını iyi kapatmıştı. Quaresma, Olcay, G. Töre ve K. Frei sezon sonu dengeli, birbirini tamamlayan istatistikler yakalamıştı.

HİÇ BİTMEYEN ARAYIŞ

Şenol Güneş bu sezon, Quaresma hariç, kanat forvetinde sürekli arayış içinde oldu. Ligde ilk 11’e kanat forveti olarak çıkan oyunculara bakalım: Olcay, C. Tosun, Aboubakar, Ömer Şişmanoğlu, K. Frei. Bunlara Şampiyonlar Ligi’nde 4 maçla Adriano’yu, 1 maçla Caner’i ekleyelim bir de. Açıklama gerektirmeyecek bir istikrarsızlık söz konusu. 2. yarı Şenol Güneş’in başını en çok ağrıtacak mevki bu olabilir.

Santrforda geçen sezon M. Gomez’in lig performansı 26 gol, 4 asist, C. Tosun’unki ise 8 gol, 4 asistti. Bu sezon santrforda da arayışı eksik olmadı Şenol Güneş’in. Ligde daha çok C. Tosun’a görev verdi, Şampiyonlar Ligi’nde ise 6 maçın tamamına Aboubakar’la başladı. Bek mevkiinde Caner’in erken sakatlığı, Adriano ve G. Gönül’ün bir türlü tam istikrar yakalayamaması da sorun oldu. Stopere hiç girmiyorum: Arayışlar içinde Tosiç değişmez stoper haline geldi.

Özetle: M. Gomez ve Sosa’nın yerini henüz dolduramadı Beşiktaş. G. Töre’nin yokluğuna da Olcay ve K. Frei eklendi; geçen sezonun çok uzağında kaldılar. Ara transferde Şenol Güneş’in oyun anlayışına uygun takviyeler yapılması bu yüzden büyük önem taşıyor. Bunlar gerçekleşmezse de ipi göğüsleyebilir Beşiktaş, ama geçen sezonun 2. yarısına göre çok daha fazla zorlanır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.