Beşiktaş’ın hücum gücü ne alemde?

Bu yazıda Beşiktaş’ın geçen sezon ile bu sezonki ilk 16 haftalık lig performansını karşılaştıracağım. İki sezonun gol girişimi ortalamasında büyük fark yok, o yüzden sadece bu sezonu vereceğim. Beşiktaş’ın ürettiği ve kalesinde gördüğü gol girişimi ortalamaları şöyle: Evinde 15,9-8,3. Deplasmanda 14,5-6,4. Toplamda 15,2-7,3. Hiç fena değil.

Deplasmanda evindekinden bile az gol girişimi görmüş kalesinde. Ama geçen sezondan farklılaşan bir tablo var. Geçen sezon evinde 5G, 1B, 2M almış, 14 gol atıp 10 gol yemiş. Statsızlığın ürünü. Bu sezon stadına kavuşmanın sonucu: 6G, 2B. Attığı 18, yediği 7. Tuhaflık deplasmanda: Geçen sezon 7G, 1B. Attığı 23, yediği 8. Ya bu sezon? 4G, 3B, 1M. Attığı 10, yediği 6.

Defansif açıdan evindekinden daha iyi bir gol girişimi ortalaması tutturan Beşiktaş, deplasmanda tam 9 puan bırakmış. İş biraz skor üretmede düğümlenmiş gibi görünüyor. Beşiktaş geçen sezon ilk 16 haftada 37 gol atmış, bu sezon 28 gol. Biraz ayrıntıya geçelim şimdi. Santrfor, kanat forveti ve orta saha performanslarına bakalım.

Santrforda geçen sezon M. Gomez (12) ve C. Tosun (5) ile toplam 17 gol. Bu sezon C. Tosun (10), Aboubakar (3) ve Ömer (2) ile toplam 15 gol. Yine de bu sezon ilk 11’e C.Tosun’un 4, Aboubakar’ın 3, Ömer’in 2 maç kanat forveti mevkiinde başladığını not edelim. Oyuna sonradan böyle girdikleri maçlar da cabası. Şenol Güneş’in Kayseri maçına baklavalı 4-4-2’yle çıktığını, birkaç maçta daha oyun içinde bu dizilişe döndüğünü ekleyelim.

TEMEL SORUN KANATLARDA

Orta üçlüye bakalım: Geçen sezon Oğuzhan (4), Sosa (3) ve Necip (1) ile 8 gol. Bu sezon Talisca (4), Oğuzhan (2) ve oyuna sonradan orta sahada girdiği Rize maçındaki Adriano (1) ile 7 gol. Ya kanat forveti? Geçen sezon Quaresma ve Olcay 3’er, G. Töre ve K. Frei 2’şer olmak üzere toplam 8 gol. Bu sezon Olcay 2 gol. Hepsi bu. O goller de sezonun ilk iki maçında.

Bu tabloya Quaresma’nın 4 asistini ekleyebiliriz ancak (Quaresma Şampiyonlar Ligi’nde ise 3 gol, 3 asistlik bir performans yakaladı). Bu sezon ligde asist yapan 12 oyuncu var, 9’u 1’er asist, C. Tosun ve Beck 2 asist. Bütün bu veriler Beşiktaş’ta santrfor sıkıntısı olmadığını göstermez; C. Tosun’un bu sezon 10 golünden 5’i penaltı, geçen sezon M. Gomez’in 12 golünden ise sadece biri.

Ama bu veriler en temel sorunun kanat forvetinde olduğunu gösterir. Babel de buradaki eksikliğe tek başına çare olmayabilir. Daha ayrıntılı ve daha az rakamlı analizi haftaya bırakıyorum. Bir ek: Geçen sezon stoperler bu dönemde 2 gol üretmiş, bu sezon 3 gol. Beklere gelince, onlar iki sezondur ilk 16 hafta boyunca suskun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.