Beşiktaş’ın kanat forvetleri

Önceki iki yazımda hücum üretkenliği açısından Beşiktaş’ın bütün mevkilerine değindim, biri hariç: Kanat forveti... Bugün sıra onda. İlk olarak önceki sezona bakalım: Olcay 5 gol, 5 asist. Quaresma 4 gol, 6 asist. Gökhan Töre 4 gol, 6 asist. Kerim Frei 4 gol, 3 asist. Toplamı 17 gol, 20 asist. Görece dengeli bir dağılım. Özellikle de bütün bu adların inişli çıkışlı bir performans sergilediği göz önüne alınırsa...

Geçen yıl sezon sonu değerlendirmemde, “Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi kalitesinde bir kanat forveti alternatifine ihtiyacı var” diye yazmışım. Peki sonra ne oldu? Gökhan Töre kiralık olarak gitti. Olcay ve Kerim Frei ortalarda görünmedi. Olcay sadece 11 maçta forma giydi, 2 gol üretti. Devre arası her iki ad da takımdan ayrıldı. Aboubakar ve Cenk Tosun zaman zaman kanat forveti olarak görev yaptı.

Ara transferle gelen Babel, başlarda biraz bocalasa da takıma uyum sağladı ve istikrarlı bir performans yakaladı. Ligde 18 maçta görev yapan Babel; 5 gol, 4 asiste ulaştı. Avrupa Ligi’nde 6 maçta 3 gol attı. Bir de Türkiye Kupası karşılaşması var. 25 maçta toplam 8 gol, 4 asist hiç fena bir bilanço değil.

ALKIŞLAR QUARESMA’YA

Ancak kanatların asıl yükünü Quaresma taşıdı. Ligde 29 maçta 2 gol, 13 asist üretti. Önceki sezon sonu şöyle yazmıştım: “Başta Gomez, kimi arkadaşları gollük ortalarını cömertçe harcamasa, asist krallığında Sosa’yla yarışabilirdi Quaresma.” Bu kez bu unvanı yakaladı. Kanat forvetlerinin toplam performansı 9 gol, 17 asist oldu. Önceki sezona göre düşük bir bilanço. Ama Beşiktaş’ın her iki sezonda ürettiği gol sayısı neredeyse eşit. Farkı kapatan defans dörtlüsünün, özellikle de beklerin katkısı elbet.

Dönelim Quaresma’ya. Zaman zaman çok eleştirilen Quaresma, sezon performansıyla bütün bu eleştirilerin üstesinden geldi bence. Önceki sezon 37 resmi maçta 5 gol, 8 asistlik bir katkı üretmiş, ligde iki kez kırmızı kart görmüştü. Bu yıl Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde 11 maçta 3 gol, 3 asist üretti. Türkiye Kupası’nda da 1 golü var. Ligi de eklersek: Toplam 44 resmi maçta 6 gol, 16 asist.

Çok iyi bir performans. Sezonu kırmızı kartsız tamamladığını da unutmayalım. Bu performans artışında Şenol Güneş’in büyük payı var. Quaresma kimi vakit büyük oyuncu kaprisleri sergilese de Şenol Güneş’in onarıcı etkisi altında sezon boyu kararlı, hedefe kitlenmiş, istikrarlı bir görüntü verdi. Portekiz’in Avrupa şampiyonluğunun verdiği özgüveni de ekleyelim buna...

Quaresma Beşiktaş’a ve taraftara aşık bir oyuncu. Alkışı da fazlasıyla hak ediyor. Gelecek sezon da benzer bir performans bekliyorum bu büyük yıldızdan...

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum