Beşiktaş’ın orta üçlüsü neler yaptı?

Son üç sezondur Beşiktaş’ın orta üçlüsü üzerine çok şey yazdım. Modern futbolda orta sahanın önemini bildiğim ve Beşiktaş orta üçlüsünün doğrudan şampiyonluğa etki edeceğini düşündüğüm için... Biliç döneminde tek bir ısrarım vardı: Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsünün süreklilik kazanması. Olmadı. Ne yazık ki Biliç’in tedbirli futbol anlayışında Oğuzhan ile Sosa birbirinin alternatifiydi. Belki de bu yüzden şampiyonluk kaçtı.

Biliç’in yapamadığını önceki sezon Şenol Güneş yaptı. O sezon boyunca da bu üçlü üzerine çok yazdım ve sezon sonunda Şenol Güneş’e teşekkürlerimi ilettim. Sezon sonu tek dileğim bu üçlünün bozulmamasıydı. Ama Sosa ayrılmakta ısrarcı oldu. Yerine gelen Talisca farklı yapıda bir oyuncuydu. Biraz da kapalı kutuydu. Benimse Şenol Güneş’e güvenim tamdı.

Şenol Güneş oyun yapısında kimi değişikliklere gitti, takım başlarda biraz bocaladı. Tam taşlar yerine oturmuşken de Talisca’nın uzun sakatlığı girdi araya. Şenol Güneş buna rağmen orta üçlünün hücum üretkenliğinde bir önceki sezona yakın bir performans yakaladı. Bu, bir teknik adam başarısıdır. Alkışın büyüğü Şenol Güneş’e.

Son iki sezonu kısaca karşılaştıralım. Önceki sezon Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsü 28 lig maçında birlikte oynadı. Bu üçlü toplam 18 gol, 20 asist üretti. Oğuzhan: 9 gol, 5 asist. Sosa: 7 gol, 12 asist. Atiba: 2 gol, 1 asist. Oğuzhan ve Sosa 31’er kez forma giydiler. Atiba 34 maçın tamamında görev yaptı. Oğuzhan-Sosa ikilisi Beşiktaş’ın pas üretim merkezi oldu, seri paslı bir futbol izledik.

YENİ ÜÇLÜ + TOLGAY

Gelelim bu sezona. Oğuzhan-Atiba-Talisca üçlüsü toplam 19 gol, 13 asist üretti. Talisca: 13 gol, 2 asist. Oğuzhan: 5 gol, 7 asist. Atiba: 1 gol, 4 asist. Oğuzhan 29, Atiba 28, Talisca 22 lig maçında görev yaptı. Ne dersiniz? Orta üçlünün hücum üretkenliğinde bir önceki sezona göre biraz düşüş mü var? Bence yok. Çünkü hesaba bir adı daha katmamız gerek.

Tolgay önceki sezon sadece 6 maçta forma giymiş ve 1 asist yapmıştı. Geçen sezon ise Talisca’nın uzun ve Atiba’nın son dönem sakatlığında iyi bir alternatif oluşturdu. Sezon boyunca Şenol Güneş’in hamle oyuncusu oldu. Yarıya yakınında sonradan oyunu girdiği, toplam 30 maçta görev yaptı. 5 asist gerçekleştirdi.

Bu 5 asisti yukarıdaki bilançoya eklersek, orta üçlü performansı toplam 19 gol, 18 asiste çıkıyor. Bir önceki sezonun 18 gol, 20 asistlik bilançosuyla hemen hemen aynı. İşte oyuncu kazanma ve verim almada Şenol Güneş farkı. Gelecek sezon için temennim Oğuzhan, Talisca, Atiba ve Tolgay’ın takımda kalması elbette. Böyle olmasa bile, Şenol Güneş’in yeni bir çözüm bulacağına inancım devam edecek. Son iki şampiyonlukta olduğu gibi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.