Deneyim eksik, oyun kalitesi yüksek

Beşiktaş’ın kolay bir şampiyonluk sürecini zorlaştırmış olması, halen gereken deneyim düzeyine varamamış olmasının sonucu. Başakşehir ve Fenerbahçe maçlarından önce de bu deneyim eksikliğine dikkat çekmiştim. Beşiktaş’ta çok deneyimli oyuncular var, hem de azımsanmayacak sayıda. Ama takım halinde deneyim sahibi olmak başka bir şey. Son haftalarda tanıklık ettiğimiz bu.

Eminim Şenol Güneş bundan gereken sonuçları çıkarıyordur, gelecek sezon çok daha özgüvenli bir Beşiktaş izleyebiliriz. Elbet Beşiktaş’ın aynı ölçüde göze çarpan bir yanı daha var: Sahaya yansıttığı oyun kalitesi. Rakibe kendi anlayışını dikte etmesi. Ligin çok üstünde bir düzey yakalamış olması. Fenerbahçe maçında gol girişimlerinde 21-4 üstünlük kurmuştu Beşiktaş. Ya Bursaspor maçı? Rakam bu kez 18-2 idi. Bursaspor’un ilk yarı gol girişimi yok. Beşiktaş ise ilk yarı 6, ikinci yarı 12 gol girişimi üretmiş. Önceki üç maça kazanmaya çıkıp 16 gol yiyen Bursaspor, bu kez kaybetmemek adına çok katı bir katenaçyo ile çıkmıştı sahaya. Puan kazanmaları futbola haksızlık olurdu.

Fenerbahçe derbisi için de aynı şeyi yazmak isterdim. Ama Beşiktaş kendi hatasının kurbanı oldu. Bunun üstüne, psikolojik açıdan kolay değildi Bursaspor maçı. İlk yarı kaygı eşiğini bir türlü aşağıya çekemedi Beşiktaş. 2. yarı biraz olsun alıştığımız ritmini tutturunca da işi çözüverdi. Cenk Tosun’un dk. 65’teki golü 2. yarıdaki 7. gol girişimiydi Beşiktaş’ın. 20 dakikaya 7 gol girişimi sığdırmayı bilmişti.

BAŞAKŞEHİR MAÇI

Beşiktaş’ın önünde 3 zorlu maç daha var. Çok büyük bir hata yapmazsa, Beşiktaş’ın şampiyon olacağından eminim. Bireysel hatalar futbolun içinde var ama en önemlisi takım halinde hata yapmamak. Başakşehir maçı buna çok iyi bir örnek oluşturuyor. Anladık ki Beşiktaş, beraberliğin yeterli olduğu bu maça psikolojik açıdan hiç hazır çıkmadı.

Takım halinde hata yaptı, oyun stratejisine ayak uyduramadı ve Başakşehir’den 18 dakika içinde 3 gol yedi. Esasen kontratağa dayalı bir katenaçyo anlayışını benimseyen, maçlarında sadece bölüm bölüm rakip yarı alana yığınak yapan Başakşehir’e daha iyi bir hediye sunamazdı Beşiktaş.

Gelecek sezonlar için Şenol Güneş’in ve oyuncuların o maçtan çıkaracağı çok ders var. Tabii ara transferde iyice azalan kadro derinliğini de göz ardı etmemek gerekiyor. O konuda da yönetimin çıkarması gereken dersler var. Beşiktaş uzun yıllar sonra üst üste şampiyon olmayı başarırsa, önünde çok daha büyük bir fırsat alanı açılacak. Onu kullanmanın yolu da çok iyi bir transfer planlamasından ve gereken kadro derinliğine ulaşmaktan geçiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.