Derbide rakibi eziyorsan kazanacaksın

Beşiktaş’ın önceki Fenerbahçe maçlarını hatırlayalım ilkin. 3 Aralık’taki lig maçında Advocaat’ın taktiğine aynı şekilde yanıt vermişti Şenol Güneş. Bunun sonucu da çok kısır ve sıkıcı bir derbi olmuştu. 0-0’lık maçta hepi topu 6 gol girişimi vardı. Oysa 5 Şubat’taki kupa maçında tablo değişecek, Beşiktaş o maçta kendi oyun anlayışını dikte edecekti.

Kupa maçının ilk yarısı Pazar günkü derbinin bir kopyasıydı neredeyse. Beşiktaş ilk yarı gol girişimlerinde 9’a 1 üstünlük kurmuş, maça tümden hakim olmuştu. Ta ki van Persie’nin tahrikiyle Tosiç dk. 42’de kırmızı kart görene kadar. O maçı Fenerbahçe 1-0 kazansa da gol girişimlerinde Beşiktaş’ın 12-6 üstünlüğü vardı.

Pazar günkü derbide daha da baskın bir tablo ortaya koydu Beşiktaş. Gol girişimleri bilançosu: 21-4. Derbilerde kolay rastlanmayacak bir bilanço bu. Fenerbahçe’nin 4 gol girişiminden biri Beşiktaş’ın kendi uydurduğu son dakika golü. Farklı kazanılacak bir maç böyle bitiyorsa, takımın psikolojisinde hala onarılmamış noktalar var demektir.

Beşiktaş’ın son dönemde biraz sendelediği, özgüveninin biraz sarsıldığı açık. Ama Başakşehir şoku sonrası, baştan sona özgüvenle oynadığı böyle bir derbinin sonunu getirememesi düşündürücü. Verilmeyen penaltı, golde Emenike’nin faulü, bunlar doğru elbet. Gelgelelim, deneyimli bir takım bu hatayı yapmaz. Eğer 9 kişilik rakip karşısında kalecisi o topa çıkmışsa, o topu mutlaka yumruklar.

SON DÖRT MAÇ

Bir aydır iki konuyu yazıp duruyorum: 1. Beşiktaş’ın peşinen şampiyon ilan edilmesi bir tuzağa dönüşebilir. 2. Beşiktaş’ın deneyim eksikliği. Korktuğum başıma geldi. Kaptan Oğuzhan Özyakup maç sonrası röportajda kalan 4 maça atfen “Biz tecrübeli bir takımız” dedi. Temenni olarak katılıyorum, ama gerçeği yansıtmıyor.

Beşiktaş henüz istenen deneyim düzeyini yakalayamadı. Lyon, Başakşehir ve Fenerbahçe maçları bunun kanıtı. Kalan son dört maç iyice önemli hale geldi. Beşiktaş deneyim eksikliğini sezgi ve oyun coşkusuyla gidermeli, istediği skoru son dakikalara kalmadan mutlaka koparmalı. Maçların son bölümüne zihinsel konforla girmeyi başarmalı.

Başakşehir’le ikili averaj aleyhine olduğu için, Beşiktaş’ın artık puan kaybetme lüksü yok. Ya da tersinden söyleyelim: Beşiktaş’ın bundan sonra Başakşehir’in kaybedeceği kadar puan kaybetme lüksü var. Mevcut oyun anlayışı ve kadro kalitesiyle şampiyonluk Beşiktaş’ın hakkı. Şenol Güneş iki sezondur çok olumlu bir futbol anlayışı oluşturdu. Şenol Güneş’in ve oyuncularının emeğinin boşa gitmeyeceğine eminim. Giderse, bu Beşiktaş’ın kendi suçu olur. Son iki maçtan çıkarılan derslerle kalan maçlarda 4’te 4 yapılmalı.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum