Hücum futbolu kazandı yine

2010’da futbol yorumculuğuna başladığımdan bu yana, yeri düştükçe yazdığım bir şey var: Başarı istikrarın güvencesi değildir, illa istikrar sağlamaz. Ama istikrar illa ki başarıyı getirir. Hele de asıl hedef istikrar ise. Ben bu ilkeyi ısrarla dile getirirken, Beşiktaş’ın başında Schuster vardı. Keskin bir hücum futbol yandaşı olduğum için, Schuster’in çılgın hücum futbolunu da sonuna kadar destekledim.

Ama hep yukarıdaki ilkenin altını çizerek. O dönemin yönetimini uzun vadeli düşünmeye davet ederek. Beşiktaş’ın istikrara ihtiyacı olduğunu belirterek. Başarılı sonuçlar alamayan ve Türkiye’deki futbol kültürüne ayak uyduramayacağını anlayan Schuster gitmeyi tercih etti, tazminat falan talep etmeden.

Ardından gelenler Tayfur Havutçu, Carvalhal, Samet Aybaba. İki sezona üç teknik adam. O sezonlar boyunca fırsat düştükçe Arsene Wenger örneğini verdim. Wenger Arsenal’de göreve başladığı yıl, Beşiktaş’ta da Rasim Kara göreve gelmişti. Rasim Kara’nın oynattığı futbolun kıymeti de bilinmedi. O günden bu yana Beşiktaş kaç teknik direktör öğütmüş, listeleyip durdum.

İstediğim Wenger gibi abartılı bir örnek değil, sadece birazcık istikrardı, hatta istikrar arayışıydı, o kadar. Fikret Orman yönetimi ilk iki sezon Biliç’le çalıştı. 2. sezonunu gören teknik adam bile önemliydi o vakit. Her sezon sil baştan yapmaktan vazgeçilmiş, belli bir oyun anlayışı ortaya çıkmaya başlamıştı hiç değilse. Biliç hedeflenen futbol düzeyini yakalayamadı, ama onun için bir altyapı oluştu.

EN BÜYÜK PAY GÜNEŞ’İN

Sonra çok doğru bir kararla Şenol Güneş getirildi takımın başına. İlk günden itibaren ayakta alkışladım bu kararı. Bir önceki sezon Şenol Güneş’li Bursaspor’un abonesi olmuştum. Hiçbir maçını kaçırmamaya özen gösteriyordum, çünkü Şenol Güneş’in oynattığı futboldan büyük zevk alıyordum.

Şenol Güneş’in akılcı hücum futbolu Beşiktaş’ın genetik kodlarıyla birebir örtüşüyordu neredeyse. En çalkantılı dönemlerde bile Şenol Güneş’i özenle savundum. Bugüne varacağımızdan emin olduğum için. Şenol Güneş’in pozitif futbol anlayışı, oyuncu kazanma ve geliştirme becerisi meyvelerini verdi.

Bu sezon kadroda önemli değişiklikler oldu. Şenol Güneş hücum futbolu anlayışını değiştirmeden, yeni bir oyun yapısı benimsedi ve taşları belli vadede yerine oturttu. Üst üste şampiyonluk böyle geldi. Oyuncuların da başarıda payları büyük. Uzun vadeli ve akılcı bir anlayış benimseyen Fikret Orman yönetiminin de. Büyük Beşiktaş taraftarının da. Ama en büyük pay Şenol Güneş’in.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.