Tedbirli futbol Beşiktaş’ı yıldıramaz

Beşiktaş son lig maçında oyuna hükmetti Çaykur Rize karşısında. Ama iç saha maçları arasında en az gol girişimi ürettiği maçlardan biriydi bu aynı zamanda. Neden böyle? Sorun Beşiktaş’ta mı? Beşiktaş’ın oyun anlayışında aksayan bir yön mü var? Hayır. Sorunun kaynağında rakiplerin son dönemde Beşiktaş karşısında benimsemeye başladıkları aşırı tedbirli oyun anlayışı var.

Bizim ligde her zaman böyle olur gerçi. Sezon başında teknik adamların az çok kredisi vardır. Yeni arayışlara, cesur denemelere girişebilirler. Ligin boyu kısalıp iş ciddiye bindikçe ligimiz de kendi fabrika ayarlarına döner. Ne yapıp edip puan çıkarmaya. Bunun en kolaycı yolu da rakibi kilitlemek, tedbirli futbol anlayışının kısırlığına sığınmaktır.

Örnekse, Beşiktaş 10 Şubat’ta 2-1 kaybettiği Karabük maçında böyle bir anlayışla karşılaştı sahada. Beşiktaş’ı durdurmaktan başka derdi olmayan Karabük ilk yarı sadece 2 gol girişimi üretebildi. 2. yarıda da bu değişmedi: Sadece 2 gol girişimi daha. İkisi de gol oldu. Karabük yenilgisi, bu yanıyla bir futbol talihsizliği, seyrek gerçekleşecek bir tesadüftü.

Ya derbiye ne demeli? Galatasaray 5’li defans bloğuyla oynadı Beşiktaş’a karşı. Kısır bir futbol izlemek zorunda kaldık. Çaykur Rize defansif dizilişi bu kadar abartmasa da aynı tedbirli futbolla direnmeye çalıştı Beşiktaş’a. Saydığım üç maçta da kendi oyun anlayışından fazla taviz vermedi Beşiktaş. Topu ayağında tuttu, rakip sahada çoğaldı, seri pas yaptı.

KİLİDİ GOL AÇIYOR

Böyle maçların sayısı artacak. Kilidi açmanın yolu da bir an önce golü bulmaktan geçiyor elbette. Derbide bunu bir duran topla yapmıştı Beşiktaş. Ya Çaykur Rize maçı? Eğer böyle bir maçta Quaresma’nın akılcı pasıyla kanattan giren sol bek Adriano asist yapıyor, golü de sağ bek Gökhan Gönül atıyorsa, Beşiktaş’ta sorun yok demektir.

Şenol Güneş’in oyun anlayışı oyunculara özgüven aşılıyor, futbol iştahlarını artırıyor. Bu tablonun devamı şart. Ezeli rakiplerle puan farkı açıldı, ama Başakşehir’in inadı sürüyor. Rehavete kapılmamak lazım. Bir takım için en büyük handikap kendiyle yarışır halde olması. Şenol Güneş’in takımda bir yalpalamaya izin vermeyeceği kanısındayım.

Yarınki maça gelince. Olympiakos zorlu, ama Beşiktaş’ın üstesinden gelebileceği bir takım. Beşiktaş Avrupa maçlarındaki oyun disiplinini bozmaz; son dönem kimi maçlarda (örneğin Çaykur Rize maçında dk. 80’den sonra) sergilediği on dakikalık bocalama dilimlerinden birini yaşamazsa, turun kapısını Pire’de aralayabilir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum