Yirmi dakikalık suskunluk

Süper Kupa maçının ilk yarısına bakalım: Beşiktaş’ın gol girişimi sayısında 7’ye 3 üstünlüğü var Konyaspor’a. Beşiktaş tempolu başlayan, önde basan, alan daraltan rakibi karşısında zaman zaman bocalamış da olsa hücum üretkenliğinde geçtiğimiz sezona yaklaşan bir rakam yakalamayı bilmiş. Gelgelelim, Konyaspor bir kontratakla golü bulmuş, devre arasına galip girmiş.

Geçtiğimiz iki sezon da böyle maçları oldu Beşiktaş’ın. Üstün oynadığı halde geriye düşt. Ama maçların 2. yarısında arttırdığı hücum üretkenliğiyle çoğu kez galip gelmeyi başardı. Beşiktaş’ın sezonun ilk maçındaki tek sorunu dakika 46 ile 65 arasındaki suskunluğu. Maçın 2. yarısındaki ilk gol girişimi, Negredo ve Caner oyuna girdikten sonra, dakika 65’te geldi.

Bu 20 dakikalık suskunluk, Beşiktaş gibi rakibini baskı altına almayı bilen, rakibi kendi yarı sahasında oynamaya zorlayabilen bir takım için şaşırtıcıydı. Konyaspor’un görece tedbirli bir oyun anlayışına dönmüş olması bunu açıklamaz tek başına. Ortada teknik bir sorun varsa bunu Şenol Güneş çözer. Ondan hiç kuşkum yok.

İŞ PSİKOLOJİDE Mİ?

Peki ya işin psikolojik yanı? Gevşemiş ve fazla aşırı güven depolayıp, bunun altında kalmış bir takım mı var karşımızda? Hiç sanmıyorum. Ne oyuncuların vücut dilinde ne ortaklaşa oyunda böyle bir sorun gördüm ben. Kafamda sadece bir ihtimal beliriyor: “Sürekli başarı beklentisi”nin getirebileceği stres.

Beşiktaş çıtayı çok yükseltti, bu sezon daha da kritik hale geldi. Milne dönemindeki başarıyı tekrarlama fırsatı. Şampiyonlar Ligi’nde iyi sonuçlar. Yeni transferlerle sahada daha baskın bir oyun anlayışının hakim olacağı beklentisi. Buna, Beşiktaş yönetiminin çok başarılı PR çalışmalarını da ekleyelim.

Beşiktaş adı sürekli büyüyor. Oyuncuların ve teknik heyetin üzerindeki yük artıyor. Bu yükü yine bir başarı öyküsüne çevirmenin tek yolu var: Camia dayanışması. Oyuncudan teknik heyete, yönetimden taraftara herkesin hedefe hizmet edecek bir tutum içinde olması. Son iki sezonun sırrı burada. Bunu hiç unutmamak şart.

Bitirirken Cenk Tosun’a değinmek isterim. Maçın sonlarında depar atıp engellediği gol pozisyonundan etkilendim. Üstelik 4. sezonuna da golle başladı. Son 3 sezon rekabet ettiği adlar: Demba Ba, Mario Gomez, Aboubakar. Ve 118 resmi maçta 50 gol, 11 asistlik bir performans. Cenk Tosun’un görev bilincine şapka çıkarıyorum. Hemen her oyuncu böyle Beşiktaş’ta. Tam da bu yüzden stres kaynağına, eğer böyle bir şey söz konusuysa doğru teşhis koymakta yarar var.

Antalyaspor karşısında çok başka bir Beşiktaş izleyeceğimize eminim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.