KKM bizi batırır

Bugün konut fiyatları patlamışsa bunun bir nedeni de şu ne olduğu belli olmayan faiz politikasıdır. Konut fiyatları artışında kiranız da artıyor ya; işte onun da bir nedeni şu ne olduğu belli olmayan faiz politikasıdır.

ABD hani negatif faiz uyguluyordu... Onu örnek gösterip faiz indirmiştik. Şimdi ABD enflasyonu frenlemek istiyor ve faiz artırıyor. İşte bu tarafı hiç görmek istemiyoruz.

Faiz felsefesinde derin bir sessizlik ve görmemezlik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD konuşmasında ne Nass’ı aklına getirdi ne de ‘faiz sebep-enflasyon sonuç’ büyük buluşunu.

Bunlar konuşulmazsa bile ortada kaynatılan bir kazan var.

Aylardır ama aylardır söylediğim bir cümle var: “Bu kadar risk kumar masasında alınmaz...”

TL’yi ‘liralaşma’ laf salatı altında ABD dolarına sigortaladılar. Tıpkı ama tıpkı Berat Albayrak’ın “yerli-milli” söylemi ile IMF’nin bile yasakladığı iç borçlanmayı dövizle yapması gibi.

Bakın IMF 2001’de geldiğinde “kendi ülkenizden kendi insanınızdan kendi paranızla borçlanın” kuralını getirmişti. İşte bu kuralı Berat Albayrak ‘yerli-milli’ söylemi ile bozdu ve iç borçlanmayı dahi ABD doları ile yapmaya başladı.

***

Neye hayret ediyorum biliyor musunuz... Bu iktidarın söylemlerini dinleyip, yaptıklarını ise görmezden gelip bizlere de iktidarı sevmiyorsunuz diye mırıldananlara...

Kardeşim 1 gr akıl yetiyor ya...

***

Liralaşma dedikleri dönemde ne oldu? TL mevduatları bile ABD dolarına endekslendi. Reisini çok sevenler de gidip paralarını KKM denilen ABD Doları ile sigortalanmış mevduat hesaplarına yatırdılar.

Ülkelerini-Milletini çok seviyorlar ya...

Bakın ne duruma geliyoruz?

Dün Nisan ayı bütçe sonuçları açıklandı. KKM hesaplarına sadece Hazine’den 4 milyar 555 milyon lira faiz farkı ödenmiş. Mart ayında ödenen para ise 11 milyar 700 milyon liraydı. Böylece son iki ayda KKM farkı ödemesi 16 milyar 256 milyon liraya ulaştı.

Ama durun... Bu ödeme Hazine’nin payına düşen ödemedir. Biliyorsunuz ilk döviz bozdurarak KKM hesabına geçenlere faiz-kur farkını Merkez Bankası ödeyecekti.

Acaba Merkez Bankası ne kadar ödeme yaptı? Bilen var mı?

Ya da her gün KKM hesapları hakkında 300-500 milyara ulaştı diyen Erdoğan’dan tutun da Nebati’ye kadar şimdi niye bilgiler açıklanmıyor?

Ben izah edeyim...

KKM 20 Aralık sonrası başladı.

Ocak ayı ortalama $ kuru 13.5192

Şubat ayı ortalama $ kuru 13.6350 (burada sorun yok)

Mart ayı ortalama $ kuru 14.5907 ve ocak ayı farkı %7,93... KKM ödemesi de 11,7 milyar TL.

Nisan ayı ortalama kurun ocak ayına artışı %8,62... KKM ödemesi 4,6 milyar TL.

Ama asıl Mayıs ayına bakacağız. Şu ana kadar ortalama dolar kuru 15,0357 lira. 3 ay önceye göre fark %11,22’ye çoktan ulaştı.

***

Demek istediğim şu: KKM ile TL’yi dolara sigortalamak o kadar büyü o kadar büyük risk ki; sert kur artışı bir anda ülkeyi iflasa (çok yüksek para basmaya) getirebilir.

Bu riski kim nasıl aldı bilemiyorum. Ama ülkesini çok düşündüğünü söyleyemem. Bu kadar risk kumar masasında alınmaz diye bu nedenle söylüyorum.

***

Ve son cümle: Ülkesini seven KKM modelinin ne kadar yıkıcı etki yapabileceğini lütfen düşünsün. Veya bekleyip görelim diyeceğim ama sormadan edemiyorum: Biz BAE ve Suudi Arabistan ile neden bu yeni sayfaları açtık? Hani 15 Temmuz destekçisi ve bize hain gözü ile bakıyorlardı? Yoksa bu süreci de KKM’mi açtı?

YORUMLAR (71)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
71 Yorum