O arsa Millet Parkı olsun Sn. İmamoğlu

Uğruna neler feda edildi neler...

Düğme baştan yanlış iliklendi ve arsa rantı uğruna ülkemizin koca bir dev fabrikası batırıldı. Batmadı diyorum çünkü batırıldı.

Konu Uzel Traktör Fabrikası.

Aile içi miras kavgası ile uzaktan yakından alakası yok. Anne Türkan Uzel’in altın hissesi çalınarak operasyon başladı ve iflasa giden süreç bir bir örüldü.

Aslında altın hissesi sonrası alınan tüm kararlar geçersiz olmalı ama maalesef ülkemizde hukuk büyük uzmanlık gerektirecek bu tür davalarda çok yetersiz kalabiliyor.

Nitekim bir arsa uğruna 2 bin 200 işçi aileleri ile beraber mağdur edildi. Hâlâ o işçiler eylem yaparak haklarını arıyor.

Bankalara borçlandırılıp kapatılan fabrika şimdi sadece arsası üzerinden işlem görüyor. İlginçtir ki, iflas sonrası hemen Vera diye bir şirket kuruluyor ve yine ağırlıklı olarak Uzel’in banka borçlarını bu şirket satın alıyor.

Hatta şirket geleceği o kadar iyi görüyor ki, aynı arsayı 320 milyon liranın üzerinde bir fiyattan satın alan KİPTAŞ’a bile itiraz ederek satışı iptal ettiriyor. Oysa kısa süre önce sadece 30 küsur milyon liraya satın aldığı Uzel borçlarının on katı fiyatı ve kârı beğenmiyor.

Pastanın çok daha büyük olduğunu düşünüyor olmalılar.

Şimdi aynı arsayı 225 milyon liraya kendisi almak üzere.

Ama bu fiyattan satılırsa 2 bin 200 işçinin parası ödenmiyor. Çünkü bu para bile ancak banka alacakları dolayısı ile yine Vera’ya kalacak.

***

Uzel dosyasını baştan aşağı yazmanın imkânı yok. Dünya finans literatürüne geçecek bir operasyon.

10 yılı aşan ve ilmik ilmik örülen bir finansal ağ var ortada. Cevap bekleyen yüzlerce değil, binlerce soru var.

Ama işin kilit noktası Edirnekapı Şehitliğinin bitişiğindeki 93 dönüm arsa.

Operasyonun kilit ismi büyük kardeş... Ama devamında kim yok ki... Soros uzantıları dahil...

Ama Uzel operasyonuna ilk engel İstanbul Belediye Başkanlığı seçimleri ile sekte vuruldu. Arsa imara açılmadan düşük değerle ihale edildi ve teklif gelmediği için emsal değeri yarı fiyatına aynı zamanda satıcı olan Vera’ya kaldı.

Dedim ya, kilit o arsa...

Bu arsanın etrafında da ilginç arsa toplama söylentileri var. Yani satış işlemi bitince 93 dönümlük Uzel arsasına ek alımlarla 120 dönümlük bir gayrimenkul projesi oluşabilir. İmar değişikliği ile 6-7 milyar liralık bir GYO projesinden bile bahsediliyor.

Ama kilit şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun elinde.

Hukuk 2 bin 200 işçinin alacaklarının ödenmesine imkan vermez ve arsa satışını onaylar ise bu sefer kilit İstanbul Büyükşehir Belediyesinin eline geçecek.

Yani imarın yeniden gözden geçirilmesine.

***

Atatürk Havalimanı kapatıldığında buranın Millet Parkı yapılacağı açıklanmıştı. Henüz ortada park görülmüyor ama Uzel Traktör arsası yüzünden binlerce işçinin alın teri yok edilirken, en azından bu arsa Millet Parkı olmayı hak ediyor.

Ya da yılların finansal oyunu yargıdan döner ve icradan satış durur ise yeni imkanlar ortaya çıkacaktır. İşte o zaman imar değişimi ile binlerce işçinin alacağı ödenecek şekilde yeni bir satış alanı oluşur.

Bütün bu süreçler İstanbul’un yeni Büyükşehir Belediyesinin elinde olacaktır. Kısaca Ekrem İmamoğlu artık bu süreci 2 bin 200 işçinin hakkı ödenecek şekilde yönetme imkanına kavuşacaktır.

Dediğim gibi, önce hukukun iradesini ortaya koyması ve ardından Uzel arsasının başta işçiler olmak üzere yeniden mağdur edilen tüm kesimlerin hakkının verilmesi şeklinde sonlandırılması gerekiyor.

Hatta burada şöyle bir imkân dahi oluşabilir: Bu arsanın finansal operasyondan kurtarılması halinde, baba Ahmet Uzel zamanında temeli atılan ve yarım kalan Düzce’deki Uzel Traktör yatırımı bile gündeme gelebilir.

Bütün bu süreçler için öncelikle Uzel arsasının operasyondan kurtarılması gerekiyor. Ya da Millet Parkı yapılarak en azından operasyonun boşa çıkartılması sağlanabilir.

İşte o nedenle kilit ve gözler İstanbul’un yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üzerinde olacaktır.

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum