Hançerin boyu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün “Fırat Kalkanı Harekatı’yla terör oluşumunun kalbine soktuğumuz hançeri genişletmekte kararlıyız” açıklaması yaptı.
Sayın Cumhurbaşkanı Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra, bir çok defa yeni operasyonun sinyalini verecek konuşmalar yapmıştı. Bu sefer sinyal vermekten öte yer ve büyüklüğüne de işaret etti. Fırat Kalkanı ile hançerin saplanmış olduğu yerden ilerleyeceğini söylemiş oldu.

Bu gösteriyor ki Fırat Kalkanı Harekatı hem doğuya hemde batıya doğru ilerleyecek.

Bu açıklamadan sonra merak edilen konu ise harekatın büyüklüğü ve ne zaman başlayacağıdır.

Fırat Kalkanı’nın sona yaklaştığı dönemde Türk Silahlı Küvetleri’nin Suriye’de bulundurduğu maksimum asker sayısı 2000 civarındaydı.

Özgür Suriye Ordusu’ndan da harekata katılan asker sayısı ortalama 5000 kişiyi geçmemişti. Harekat 15 Temmuz sonrasında yaşanmış ve bir çok zorluğa rağmen operasyon icra edilmişti.

Bu zorluklar personel yetersizliği, bölgede DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele edilmesi, ABD ile yaşanan sorunlardı.

Yine o dönemde en büyük problem harekat ileri doğru sürerken geri emniyetin alınmasıydı. Bu gün ise Silahlı Kuvetler ve diğer güvenlik birimleri 15 Temmuz a göre çok daha organize bir durumdadırlar. Yine geri emniyetin alınmasına yönelik Suriyeliler den oluşan yerel bir polis gücü Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yetiştirilip konuşlandırılmıştır.

Fırat Kalkanı Harekatında edinilen tecrübeler neticesinde ÖSO sayısal anlamda arttırılmış ve yeniden teçhiz edilmiştir. Bugün sayıları 20 bine yaklaşmıştır.

1 sene öncesine göre güvenlik güçleri bölgede çok daha fazla silahlı İHA bulundurabilmektedir.

Fırat Kalkanı Harekatın’dan sonra Suriye’deki harekat bölgesine hem PÖH hemde JÖH den personel takviyesi yapılmıştır.

***

Fırat Kalkanı harekatı sırasında unutulmaması gereken önemli gerçeklerden birisi de şuydu; Suriye’de ki operasyon icra edilirken, iç güvenlik haraketı da sürdürülmek zorundaydı. O dönemde Türkiye içinde PKK ya ait kamplarda ağır silahlar ve terörist unsurlar bulunmaktaydı. Bu bir senelik süreçte yapılan başarılı operasyonlar ile terör örgütünün etkinliği Türkiye içinde minimum noktalara indirilmiştir. Bu sayade iç güvenlik bölgelerinden tasarruf edilebilecek komando birliklerinden daha etkin bir şekilde yurt dışındaki operasyonlar da da istifade edilebilinecektir.

Görünen tablo odur ki Fırat Kalkanı Harekatından daha büyük bir alanda operasyon icra etme kapasitesi devletin elinde mevcuttur. Türkiye’nin önündeki en büyük engel yine ABD’nin öne süreceği sorunlar yumağıdır. ABD, DAEŞ’le mücadelenin sekteye uğrayacağını öne sürerek Türkiye’den PYD’ye (PKK) yeni cephe açılmamasını bir süre daha talep edecektir. Burda Türkiye’nin haklı olarak tezi şu olacaktır; Rakka bölgesinde PYD unsurları ABD ile operasyona katılırken adam tasarrufu yaparak ÖSO ya bir çok cephede saldırabilmektedir. Yine Türkiye’ye Suriye üzerinden binlerce yeni terörist kaydırabilmektedir. Burdan anlaşılacağı üzere teröristler bunları yaparken Rakka Operasyonu tehlikeye düşmüyorsa Türkiye de yeni cephe açtığında tehlikeye düşmeyecektir. Kimse aklımızla dalga geçmesin.

İşin kısaca özeti “Sen yaparken sorun olmuyorsa ben yaparken de sorun olmaz.”

Benim tahminim Türkiye tek cepheden operasyona başlamayacaktır. Irak ve Suriye’deki bütün önemli terörist kampları ve tesisleri aynı anda vurulacaktır. Bu yapılmazsa operasyon süresi uzayabilir. İkinci tahminim ise Fırat’ın doğusu ve batısı diye bir kısıtlama olmayacaktır. Bu harekatın en kritik gelişmesi ise geçmişe göre Türk Hava Kuvetlerinin Suriye içinde daha aktif kullanılacağıdır. Türkiye ve Rusya bir çok konudaki iş birliğini Suriye içinde de perçinleyecek adımlar atacaklardır. Türkiye hem Irak hem de Suriye’deki oldu bittilere erken bir blokaj koymak istiyorsa bu operasyonu icra etmek zorundadır. Hançerin boyunu sorunların büyüklüğü belirleyecektir.

YORUMLAR (30)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
30 Yorum