Terörün yeni adı radikalizm

ABD’nin Las Vegas şehrinde yaşanan saldırı bir kez daha herkesi şaşırttı. ABD tarihinin en kanlı katliamı bir terör saldırısı değildi ama acımasızlığı en zirvedeydi.

Batı terör konusunda çifte standart uygulasa da bu yaşanan olay tanımlama bile yapılamayacak bir noktadaydı. Hepinizin bildiği üzere Müslüman bir kişi eylem yapsa adı hemen radikal İslami terör saldırısı olarak konur. Aynısını tersinden bir Müslüman olmayan kişi yapsa çoğunlukla dengesiz veya akıl hastası olarak nitelendirilir.

***

Bu saldırı ise hiçbir formata uymayan ama birbirine benzer onlarca saldırıdan yalnızca biri. Yalnızca faali meçhul cinayetler yoktur aynı zamanda amacı anlaşılmamış terör eylemleri de vardır.

Buna en belirgin örnek bence Orlando’da yaşanan bar saldırısı. Bu saldırıda da 50 kişi yaşamını yitirmişti. Daha sonra bu saldırıyı IŞİD üstlense de hâlâ onlarca soru işareti içinde barınıyor. Bu eylem şahsın profilinden, yaşam tarzına ve eylemi yaptığı yerdeki herkesi tanımasına kadar terör eylemine uymayan onlarca unsuru içeriyordu. Ama IŞİD üstlenince eylem oraya kaydı.

Anlıyoruz ki IŞİD olan olmayan her şeyi üstleniyormuş. Son saldırıyı da üstlenince yaptıkları biraz da olsa deşifre oldu.

Son saldırıyı biraz açmakta yarar görüyorum. Bir insan otel odasına neden yirminin üzerinde saldırı silahını çıkarmaya ihtiyaç duyar.

Bunu yapan kişi emlak zengini ve kumarhanenin yüksek oynanan bölümünü kullanan birisi ise soru işaretleri daha belirgin olur. Bu kişinin bilinen bir hastalığı veya sabıkası yok. ABD’de özellikle yaşlıların ikamet ettiği bir yerde mütevazı yaşayan bir insan.

Bu insan nasıl hızlı bir dönüşüm yaşayıp böyle bir eylem yapmış olabilir. FBI’ın peşinde olduğu soru da bu. Bu adam gerçekte kim?

FBI bu şahsın çift hayat yaşayan birisi olmasından şüpheleniyor. Çünkü yaptığı çalışmalar bir emekli insana uymuyor.

Bu şahıs aldığı yarı otomatik silahları teknik olarak müdahale edip tam otomatik hale dönüştürebilecek bir bilgiye sahip.

Evinde ve oteldeki odasında 40’ın üzerinde silah bulunduracak kadar uç noktada bir kişilik. Ayrıca patlayıcı yapmayı da bilen bir kişi. FBI aracında bomba yapımında kullanılan nitrogliserin kalıntıları buldu.

Yani anlayacağınız, bu şahsın emekli gibi yaşayan bir hayalet adam olmasından şüpheleniyorlar. Emekli kimliği altında başka bir hayat yaşayan kişi.

***

Şimdi gelelim işin oluş tarzına... Silahları 10 çanta ile taşıması bir anlık kızgınlıkla değil planlı olarak yaptığının en büyük göstergesi. Saldırıyı dakikalarca devam ettirmesi de pişmanlık duymadığının işareti.

Bu şahsın eyleminin nedenini çözmek bence bundan sonraki suçlu profillerinin çözümünde de faydalı olacaktır.

Şunu söylemekte yarar görüyorum. Asıl tehlikeli olan bireysel ve toplumsal radikalizm. Bu dönüşüm terör örgütleri için kaynak oluşturan ilk nokta. Son dönemde yaşanan terör eylemlerinde terör örgütü ile suçlu profilinin arasında uçurumun ana nedeni de bu konu. Bazı yetkililer radikal kişilerin amaçları için değil eylem yapabilmek için örgüt seçimi yaptığını düşünmeye başladılar. Bu da önleyici tedbir alınmasını engelleyen en önemli etkenlerden birisi.

Düşünsenize emekli veya hamile bir kadının eylem yapmaya başladığı bir dünyada kimi nasıl takip edeceksiniz.

Dünya, kaynakların eşit dağılmaması, etnik milliyetçilik, dinsel savaşlar, mezhepsel farklılıklar nedeniyle daha radikal bir dönemi yaşıyor. Bu da teröre yeni bir tanım getiriyor.

Amacı olmayan ama acı veren eylemler döneminin yeni adı radikal terörizm. Bunu engellemek yalnız kurt eylemlerinden daha zor. Çünkü yayılma hızı oldukça hızlı ve şiddetli.

YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum