Şehirde zarafet… Hû

Dünyanın bin türlü hâli, uluslararası bir dizi ağır sorun, siyasette muhtelif taktikalar…

Ama bir de başka gündemler var; Bir erik ağacının çiçeklerle uçması, yeni yürümeye başlayan bir bebeğin ilk adımları, yeşil çayırlarda zıplayan ik kuzunun neşesi, okumayı söken bir çocuğun ilk kitabını bitirmesi…

Sonra bir de bazı şehirlerin yüzlerce yıldır sönmeyen kandilleri vardı.

Hz. Mevlâna’nın Konya’yı teşrifinin 791. Yıldönümü münasebetiyle yapılacak merasimin davetini aldığımda şöyle bir durdum. Sonra da İstanbul’dan Konya’ya yola çıkan özel Rûmî trenine atladım.

Tren o kadar Rûmî idi ki vagonda ney ve kudüm ikilisinden ferahfeza ayinin girişi ile ‘sema safa cana şifa’ ilahisini dâhi dinledim.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Beyfendinin, Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın misafiri olarak, bu vesileyle Konya’da olmak elbette hoş.

Kadim başkentlerimizden olan Konya, ilk ziyaretimden bu yana gitmekten hiç bıkmadığım şehirlerden biri. Hayır, mesele etli ekmek, fırın kebap, bamya, tiritin çok ötesinde bir mesele.

Velud bir şehir Konya. İçinde Aziz İroni’miz, dışında Ertuğrul Fındık’ımız, Ebubekir Sarı’mız ve adını burada anmadığımız ne çok dost var. Yeni başkanın selefi olan Tahir Akyürek dostumuzun ve daha önceki Başkanların Konya’ya çok değerli hizmetlerinin bizzat şahidiyim. İşlevsel biçimde yenilenen çarşılar, eserler, sokaklar yanında devasa parklar ve diğer hizmetleri her gidişimde memnuniyetle görüyor ve her defasında Hz. Pir’in şehrinden zor ayrılıyorum.

Konya son yirmi yılda özellikle üniversitelerin etkisi ile sosyal anlamda çok değişti. Şehirdeki üniversiteli öğrenci sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor. Yerel basın güçlü ve etkili. Siyasî anlamda duruş sahibi bir şehir. Diğer taraftan kendisinden ayrılıp il olan şehirlere rağmen Konya hâlâ toprakları çok büyük bir şehir. Öyle ki sadece Cihanbeyli ilçesinin yüzölçümü bile İstanbul’dan büyük demişti bir dostum. İnandığım için ölçmedim.

Bu satırları Rûmî trenin içinden yazıyorum; yolun içinden.

Konya’daki merasim birkaç saat sonra başlayacak ve Hünkâr’ın Konya’yı teşrifi canlandırılacak. Programda Dergâh’ta gülbank duası ve sonrasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde semâ icrası var.

Çağırdılar geldim.

Kanını içine akıtan tüm dervişlere selam olsun.

Selam olsun bir anlamı açıp büyütenlere.

İstanbul’dan Şam’a, Kudüs’ten Bosna’ya, Antep’ten Eskişehir’e, Kütahya’ya, Afyon’a Gelibolu’ya İslam coğrafyasına yıldız gibi serpiştirilen Mevlevihâneler…Hücrede çekilen çileler, hat dersleri, musıkî, semâ, niyaz…

Saray dâhil geniş bir etki alanı. Ve Çanakkale’de Mevlevî alayı.

Neydi?

Hû...

Helyum gazı görünce

Geçen de gökyüzündeki kuşlara gözlerim takılıp uzun soluklanmış nefesimle yollara düştüm. Ayakkabımın yönünü yol edinmiş giderken bir tabela gözlerimi gökyüzünden aldı. helyum gazı bulunur! Bu beni heyecanlandırdı ve hemen kendime doldurtturup havalanma fikri geldi. hışımla kapıyı açınca yine hüsran... Pazar günü kilitli kapı kolları. Sonra ise bu ne vaziyet böyle bayım! Ağız tadıyla Pazar günü uçamayacaksak okullar tatil olmasın diye bağırma isteği falanlar.

Kocaeli Kitap Fuarında kitap kapmaca

Bu yıl 11.si düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı bilindiği gibi ülkemizin en büyük fuarı olma özelliğine sahip. Geçen yıl burada başlattığımız kitap kapmaca oyununu bu yıl da çocuklarla ve büyüklerle tekrar ettik. Şeydi, neşeliydi. Kapanlara selam olsun. Kitapları tutarken hepsini kaptıran çocuk edebiyatı yazarı Salih Zengin’e de…

Ramazan zamları

Ramazan öncesi gıda fiyatlarına zam yapmak zulümdür. Tam tersi olması gerekirken bazı esnafın yaptığı gizli ve açık zamlar size de ayıp gelmiyor mu?

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum