Sûfîsin

Bilemiyorum belki de değilsin. Zaten sufîzm kavramı ülkemizde çok tartışmalı bir kavram. Onu, İslamı yaşamanın incelikli hâli olarak görenden tutun, dinle bu kavram arasında zinhar ilişki kurulamayacağını savunan uçlara kadar değişik bakışlar var bu vadide.

Ama olayımız bu kavramı tartışmak değil elbet, bunu istesek de bir gazete köşeciğinde yapılacak şey değil bu.

Sûfisin şu an Konya’da gerçekleşen ve sufi sineması etrafında yapılan bir etkinliğin şemsiye adı. Perşembe günü başlayıp 3 gün süren ve bugün bitecek olan etkinliğin içeriğinde filmler, belgeseller, panel ve söyleşiler var.

Nurullah Koltaş, Sadık Yalsızuçanlar, İhsan Kabil, Hasanali Yıldırım gibi dostları da görmemize vesile olan bu etkinlikte Dönüş isimli bir belgesel izledim. Avustralyalı yönetmen Diane Cilento’nun çektiği film 1973 tarihli.

Film adından da anlaşıldığı üzere Mevlevîlerin sema ritüelini merkeze alarak çekilmiş bir film. Doğrusu sıkılmadan izledim. Merhum Kâni Karaca’nın eşsiz sesini ve gençlik yıllarını da izlediğim bu belgesel film, semadaki her hareketin sembolik anlamını geniş açılı olarak ele almıştı. Ama bunu yaparken dervişlerin Dergâh dışındaki gündelik hayatlarından kesitler de veriyor ve mesela kendinden geçmiş cezbe hâlinde ‘çılgınca’ yaşlı bir dervişin dışarıdaki gündelik yaşamına da birkaç kare tanık oluyorduk. Yine o yıllarda keçeden Mevlevî sikkesi îmal eden bir dervişi de bu film sayesinde tanımış oldum.

Türkçe altyazılı filmin bir yerinde mealen şöyle bir ibare geçti: “… şu anda yasak ve Türkiye’de bunlara izin verilmiyor (tekkeleri kastediyor), ama mevlevî ritüeline yılda bir haftalığına izin veriliyor…”

Şehrin muhtelif mekânlarında süren etkinlik bugün son buluyor. Bence bu temadaki bir etkinlik de en çok Konya’ya yakışırdı. Fikir sahiplerini kutlarım.

Bugün bitecek olan etkinlikler, bu sabah bir panelle başlıyor ve sekiz ayrı etkinlikten sonra Sema ayini ve Ahmet Özhan’ın bir konserinin de olacağı ödül töreni ile son buluyor.

Bugün saat 10’da yapılacak ilk panelin başlığı ve katılımcıları şöyle:

Sinema ve Tasavvuf

Oturum Başkanı : İhsan Kabil

Katılımcılar: Prof. Dr. Mustafa Fadıl Sözen (Doğu Anadolu Geleneğinde Sinema ve İran Örneği)

Muzaffer Ali (Sinemada Spiritüal Anlatım).

Rabia Brodbeck (Sinemada Tasavvufi Boyut)

Sadık Yalsızuçanlar (Rüya Sineması)

Ülkede seçim hayhuyları devam ederken sinema da nereden çıktı derseniz, küserim.

18-05/04/ekran-resmi-2018-05-04-233705.png

Ağaçlar kitap açtı!

Kocaeli’nde dün sabah sokağa çıkanlar yürüyüş yolunda ilginç bir sürprizle karşılaştılar: Ağaçlar kitap açmıştı ve kitapları koparmak serbestti. Harika.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum